Centru cultural zonal, asta vor să amenajeze autorităţile în fostul spital Brătianu dacă vor avea bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clădire veche din Buzău, monument arhitectonic vechi de peste un secol, în care a funcţionat spitalul Brătianu, zace în paragină de mulţi ani, din neputinţa autorităţilor. Permanent sunt dezbateri la nivel de consiliu judeţean pe marginea destinaţiei pe care ar trebui să o primească imobilul, astfel încât să poată fi atrase fonduri pentru reabilitare. Ultima variantă vehiculată este transformarea acestuia într-un centru cultural şi turistic.

Clădirea fostului spital Brătianu, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, a fost construită în anul 1895, de Prefectura judeţului. Atunci când a fost dată în folosinţă, unitatea medicală a avut 30 de paturi şi a funcţionat ca spital mixt. Clădirile sale au fost folosite ulterior pentru tratarea bolilor care necesitau o rezolvare chirurgicală, de ochi, dar şi ca maternitate. 

Ultima dată, clădirea principală şi anexele au fost renovate în 1935, când s-a construit un etaj în partea centrală a clădirii principale. În 1973, când a fost inaugurat Spitalul Judeţean, spitalul Brătianu a devenit secţie exterioară a acestuia, iar după Revoluţie a fost abandonat.

În prezent, cădirea este declarată monument istoric şi se află în administrarea Consiliului Judeţean. În ultima şedinţă, aleşii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind reabilitarea clădirii şi transformarea ei în centru cultural şi turistic.

Pentru destinaţia acestei clădiri au existat două propuneri. Una a venit din partea grupului de consilieri ai PNL Buzău, care au spus că ar fi fost bine ca fostul Spital Brătianu să devină tot unitate medicală. Responsabilii din Consiliul Judeţean au considerat însă că destinaţia de instituţie culturală i-ar ajuta să atragă mai uşor fonduri europene. În consecinţă, consilierii liberali au votat împotriva acestui proiect, însă documentul a fost aprobat prin votul favorabil acordat de celelalte grupuri de aleşi judeţeni.