Cameră de siguranță, refugiu pentru elevii abuzați emoțional. Conceptul, testat într-un liceu din Buzău

0
Publicat:

Elevii Liceului cu Program Sportiv (LPS) „Iolanda Balaş Soter” Buzău vor fi beneficiarii unui proiect unic deocamdată în România din sfera gestionării efectelor fenomenului bullying. Aici urmează să fie amenajată o incintă de tip „Safe space”, un concept de cameră în care elevii se pot relaxa şi pot purta conversaţii cu un psiholog, atunci când trec prin experiențe negative.

Spațiul de siguranță este amenajat în sediul LPS Buzău. SURSA Oana Matache

„LPS ‘Iolanda Balaş Soter’ are în amenajare, în această perioadă, un spaţiu destinat sănătăţii emoţionale a elevilor. Safe Space nu este un concept des întâlnit în România, dar îşi poate găsi locul în fiecare instituţie de învăţământ, pentru a oferi un cadru sigur gestionarii emoţiilor negative şi discuţiilor constructive despre sine”, a scris pe Facebook Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău.

Camera de siguranţă este rezultatul unei colaborări între Primăria Buzău, organizaţia „Salvaţi Copiii” şi mai multe instituţii de învăţământ din judeţ în cadrul proiectului „Şcoli fără bullying”. Peste 300 de elevi din 11 licee şi cinci şcoli gimnaziale au devenit ambasadori anti-bullying după ce au fost formaţi de specialişti.

Ulterior, în urma unei competiţii naţionale, elevii Liceului cu Program Sportiv Buzău au reuşit performanţa de a se poziţiona pe locul întâi, beneficiind astfel de dotările necesare înfiinţării camerei de siguranţă.

„În ţările nordice şi vestice, presiunea de pe umerii profesorilor şi elevilor este luată de multe ori de ceea ce se numeşte Safe Space, Safe Room sau, pe româneşte ‘camera de siguranţă’, un loc unde elevii se reîncarcă, găsesc timp şi linişte să domolească un tumult emoţional, să treacă peste un moment greu, ce are loc în timpul unei ore de curs sau în pauză, iar profesorii au un ajutor de nădejde în acest sens”, a transmis Oana Matache.

Potrivit conducerii LPS, camera beneficiază de lumină naturală, este dotată cu o bibliotecă, fotolii comode şi jocuri iar discuţiile dintre elevi şi psiholog ar urma să se poarte în funcţie de program, în pauze sau după orele de curs.

Echipa de proiect și psihologul școlii vor organiza activităţi cu elevii, într-un cadru prielnic. Spaţiul se află la un etaj al liceului și este prevăzut cu fotolii confortabile, măsuţe, lucruri care să le ofere un cadru relaxant beneficiarilor şi să le inducă o stare de bine.