Ovidiu „Oleco“ Măgureanu face rulote şi camioane în miniatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul, care are cea mai mare colecţie de maşinuţe din oraş - aproape 1.400, este unul dintre cei mai buni creatori de machete de autobuze, tramvaie şi rulote din ţară.

Înarmat cu un cutter, Oleco, cum îl ştiu prietenii pe Ovidiu, este gata de treabă. Se aşează la masa din sufragerie şi se pune la lucru. Începe să taie materialul de komatex, un fel de PVC, care începe să ia forme regulate. Bucăţile le îmbracă apoi cu folii de autocolant de diferite culori şi le ataşează între ele cu un fel de lipici special.

Lucrează, în prezent, la zece machete de autobuz model MAZ103 pentru o firmă din Constanţa. „Mă grăbesc să le termin pentru că această comandă trebuie să fie gata până în februarie“, spune bucureşteanul. S-a apucat în urmă cu două luni şi mai are încă patru de „sculptat“. „Din câte am înţeles, compania le face cadou diferiţilor parteneri de afaceri“, adaugă Oleco. Este mulţumit că primeşte aproape 300 de lei pentru fiecare autobuz.

Posibilitatea de a face bani din confecţionarea machetelor a descoperit-o anul acesta, când mai mulţi oameni, atât reprezentanţii unor firme, dar şi simpli colecţionari, i-au propus să le facă câte-un autobuz, o rulotă sau un camion în miniatură. Şi bărbatul a fost de acord.

El lucrează ca şef de depozit la un magazin de mobilă din Capitală şi de aceea nu poate dedica atât de mult timp pentru hobbyul său. Seara, însă, când ajunge acasă, se pune imediat la birou şi continuă lucrul.

Are o colecţie de 1.400 de maşinuţe
Pasiunea pentru machete şi-a descoperit-o în urmă cu doisprezece ani, de ziua lui, când a primit cadou de la o prietenă, un Fiat Punto în miniatură. De atunci a început să adune, an de an, cât mai multe maşinuţe. La început a cumpărat două. Apoi încă trei. „Anul trecut am luat cele mai multe, vreo 90“, spune colecţionarul.

Până acum a reuşit să adune aproximativ 1.400 de machete de autoturisme. De la cele mai ieftine, până la cele mai scumpe. „Cel mai mult am dat 1.000 de lei pe o maşinuţă, pe care am găsit-o pe un site de licitaţii online“, povesteşte bucureşteanul.

Prima machetă, o rulotă ce poartă numele soţiei
În 2004 s-a apucat să-şi „tuneze“ maşinuţele. Ba cu câte-o ţeavă de eşapament mai futuristă, ba cu câte-o aripă mai extravagantă. Peste trei ani a început să-şi facă machetele în totalitate.

Prima operă care-a ieşit din mâinile bucureşteanului a fost o rulotă - „Lizette“. A botezat-o după prenumele soţiei. În mai puţin de două luni a reuşit să o finalizeze. Are tot ce-i trebuie unei rulote adevărate: de la mobilier de bucătărie şi colţar, până la toaletă şi gură de aerisire.

Peste câteva luni, a făcut a doua rulotă, „Madre“, pe care a dăruit-o soţiei, de ziua ei. Aceasta a fost mult mai complexă, cu două camere - baie şi sufragerie. Autorul a fost atent la fiecare detaliu, de la aparat de aer condiţionat, până la întrerupătoare.

O machetă de-a sa, expusă la Muzeul RATB
De la începutul anului s-a „specializat“ pe autocamioane şi mijloace de transport în comun - autobuze şi tramvaie.  Unul dintre autobuzele în miniatură create de el este expus la Muzeul RATB. „Este un model din 1993. Le-a plăcut şi m-am bucurat să aflu că o să-l bage în vitrină“, spune, cu mândrie, Oleco.

Profil
Nume: Ovidiu „Oleco“ Măgureanu
Data şi locul naşterii: 31 august 1972, Bucureşti
Studii: Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti
Familie: are o soţie pe nume Carmen

Cei place
„Îmi place mult desenul tehnic, pe care l-am şi practicat în urmă cu câţiva ani. Ador sportul. Am făcut arte marţiale mai bine de 15 ani, iar în şcoala generală am jucat handbal. Când am mai mult timp liber, îmi place să mă uit la câte-un meci de fotbal“, spune bucureşteanul.

Lucruri care nu-i plac
„În primul rând, detest minciuna. Am avut parte de câteva experienţe neplăcute şi nu suport oamenii care au această «calitate». De asemenea, nu îmi place hoţia. Am scris câteva idei pe un forum în urmă cu ceva timp despre machete şi cineva şi le-a atribuit“, povesteşte el.

Întrebări

Cât costă machetele făcute de tine?
Rulotele le dau cu 50 de lei, iar autobuzele cu 200 de lei. La acestea din urmă cer mai mulţi bani deoarece este şi mult mai mult de lucru.

De unde îţi cumperi maşinuţele, pentru colecţie?
De pe diferite site-uri de licitaţii, atât din ţară, cât şi din străinătate. La început cumpăram diferite modele şi de la magazine din Bucureşti, dar acum caut machete mai deosebite.