Nicuşor Dan şi MApN demontează informaţiile false privind mobilizarea rezerviştilor din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general al Bucureştiului Nicuşor Dan a postat un anunţ pe Facebook în care declară că nu există nicio intenţie de mobilizare a rezerviştilor din Bucureşti de către Primăria Capitalei, aşa cum se dezinformează pe unele reţele sociale sau pe diferite grupuri de mesagerie, precum WhatsApp.

„Faţă de hârtia care circulă pe reţelele de socializare, informaţiile sunt următoarele: Legea 477/2003 şi HG 1204/2007 prevăd obligaţia instituţiilor de a avea o evidenţă a situaţiei militare a angajaţilor. Este o coincidenţă că Primăria face actualizarea (doar pentru angajaţii proprii, important de subliniat) în aceste zile.

Vă rog nu distribuiţi astfel de informaţii false şi căutaţi informaţii din surse oficiale”, a precizat Nicuşor Dan. Acesta a îndemnat oamenii şi sp nu distribuie informaţii de genul şi să caute informaţii pe site-uri oficiale.

De aemenea, Primăria Capitalei a anunţat că li s-a cerut direcţiilor municipalităţii să-şi actualizeze evidenţa personalului cu obligaţii militare, iar acest demers nu are legătură cu războiul din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al PMB, „la solicitarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale - Serviciul Probleme Speciale Bucureşti, aflată în subordinea Guvernului, Direcţia Generală Situaţii de Urgenţă, Statistici şi Strategii - Direcţia Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă a transmis în data de 28.02.2022 către toate direcţiile din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti solicitarea de actualizare a evidenţei personalului cu obligaţii militare”.

„Întocmirea acestor documente este un atribut legal al tuturor instituţiilor statului. (...) Această acţiune a Primăriei Municipiului Bucureşti nu are legătură cu evenimentele de la graniţele ţării şi nu a fost iniţiată de către primarul general”, se precizează în comunicatul citat.

Şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN) s-a pronunţat asupra fakenews-urilor referitoare la  privind demersurile municipalităţii pentru identificarea bucureştenilor cu obligaţii militare.

„Vă semnalăm apariţia unor materiale de presă care, în baza unui document intern al Primăriei Capitalei, acreditează ideea că instituţia ar realiza o listă a tuturor cetăţenilor care au obligaţii militare. Documentul citat nu reprezintă o dovadă a unor aşa-zise demersuri pentru identificarea bucureştenilor cu obligaţii militare, ci face referire doar la personalul din cadrul Primăriei Generale. (...) În mod evident, îndeplinirea acestor obligaţii legale nu are legătură cu situaţia actuală de securitate din Ucraina", a explicat MApN.

Instituţia precizează că „Ştirile privind demersuri ale municipalităţii pentru identificarea bucureştenilor cu obligaţii militare sunt false, fiind vizaţi doar angajaţi ai Primăriei Capitalei, iar îndeplinirea acestei obligaţii nu are legătură cu războiul din Ucraina”. 

Potrivit MApN aceste demersuri sunt obligaţii legale ale ministerelor, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, celorlalte instituţii publice şi operatorilor economici pentru asigurarea continuităţii activităţilor economico-sociale în caz de mobilizare sau război.

Mai multe pentru tine:
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
76% dintre români consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte, fundamentate științific, despre produsele fără fum
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”