Video Muzeul Jucăriilor din București s-a închis. „Trebuie să găsim urgent un depozit pentru relocare”
0Muzeul Jucăriilor s-a închis după ce Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), unde era găzduit, a cerut eliberarea spațiului înainte de sărbătorile de Paști.
Reprezentanții muzeului caută acum un spațiu în care să-și relocheze celebra colecție de jucării.
„Este adevărat, expoziția Muzeului Jucăriilor de la Muzeul Național de Istorie a României s-a închis. Dar proiectul nostru de a realiza un Muzeu al Jucăriilor trebuie să continue. Și pentru acest lucru trebuie să găsim urgent un depozit pentru relocare. În mai puțin de o lună trebuie să eliberăm spațiile ocupate. Vom face în zilele următoare apeluri pentru a găsi un depozit sau fonduri pentru închirierea unuia”, a transmis, pe Facebook, Asociația Muzeul Jucăriilor din București.
Muzeul Jucăriilor funcționa de șase ani la București, în două camere puse la dispoziție în cadrul clădiri Muzeului Național de Istorie. Înainte de Paște, asociația, care îl administrează, a primit o notificare de la conducerea Muzeului Național de Istorie, prin care sunt informați că trebuie să elibereze spațiul care le-a fost acordat.
Asociația Muzeul Jucăriilor a fost fondată de frații Cristian și Mihai Dumitru, alături de alți membri ai familiei, într-un efort de a salva ceea ce numesc ei „copilăria românească”. Iar aceștia au adunat peste 100.000 de jucării originale, românești și internaționale.
„În peste 18 ani în care am activat oficial ca Muzeul Jucăriilor, Asociația a organizat peste 180 de expoziții în țară, împărtășind cu peste două milioane de vizitatori nebunia aceasta a copilăriei românești, pasiunea pentru frumos și pentru lucrurile bine făcute de altă dată”, transmite Asociația Muzeul Jucăriilor din București.
Muzeul ar putea fi mutat la Călărași
La aflarea veștii, Florin Rădulescu, directorul Muzeului Municipal Călărași, propune mutarea colecției în Palatul Administrativ din Călărași, care este în plin proces de modernizare, urmând să fie redeschis publicului în toamna acestui an, potrivit Călărași Press.
„Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoții, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moș Crăciun sau al lui Moș Gerilă, altele au stat cuminți în cizmulițele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuț scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale piețelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet”, se menționează pe site-ul Muzeului Jucăriilor.