Luptătorii anticomunişti americani din 1951 şi 1953, omagiaţi în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 58 de ani, pe 31 octombrie, lângă închisoarea Fortul 13 Jilava, mai mulţi luptătorii anticomunişti paraşutaţi de aviaţia militară americană au fost executaţi. Aceştia au fost omagiaţi în acest sfârşit de săptămână la Bucureşti.

Sâmbătă, lângă închisoara Jilava, la câteva zeci de metri de zidul execuţiilor din Valea Piersicilor, foşti deţinuţi politici, rude ale celor executaţi şi militanţi ai Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu” s-au adunat în locul unde va fi amplasat un monument în memoria eroilor morţi pe 31 octombrie 1953.

Un preot a oficiat o slujbă, în timp ce au fost distribuite pliante cu fotografiile celor 13 eroi, dar şi fragmente din presa vremii. Florin Dobrescu de la Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” va solicita autorităţilor române, dar şi celor din SUA şi Franţa, să declasifice arhivele legate de acest episod istoric şi va încerca să afle unde au fost îngropaţi cei 13 după execuţie.

Ileana Samoilă, sora eroului Ion Samoilă - unul din cei paraşutaţi în 1951, şi ea condamnată în 1953, împreună cu alte sute de persoane care asiguraseră adăpost şi asistenţă paraşutiştilor, a fost prezentă la comemorare.

Mai multe pentru tine:
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza