EXCLUSIV Mafia mormintelor de la Bellu: samsarii promit că scot morții din groapă și cer până la 8.000 de euro pentru un loc de veci!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţea de bişniţari, din care fac parte angajaţi ai Cimitirului Bellu din Capitală şi intermediari privaţi, vinde chiar şi pe zeci de mii de euro morminte cu tot cu oseminte. Vânzătorii îşi atrag clienţii cu oferte-şoc: pentru un ban în plus, te scapă de cadavre înainte de termenul legal de deshumare. Totul se face cu acordul şefilor de la Bellu.

Vrei să faci rost de un loc de veci în Cimitirul Bellu din Bucureşti? Oficial, nu ai cum, şi asta pentru că administraţia instituţiei nu mai are niciun loc disponibil. Neoficial, dacă ai cel puţin 3.000 de euro, îţi poţi cumpăra unul imediat.Toată afacerea este controlată de o reţea de speculanţi privaţi, care primesc ponturile chiar de la angajaţii cimitirului. Cu toţii au, la final, de câştigat comisioane uriaşe. Jurnaliştii de la „ADS" au descoperit tot firul afacerii, cu ajutorul camerei ascunse, şi au negociat cu samsarii din cimitire cumpărarea mai multor locuri de veci.

Citeşte şi:
Cimitirul Bellu a devenit obiectiv turistic pe harta Europei culturale
Cimitirul Bellu, obiectiv turistic european


Ca să intri în legătură cu „pionii" din mafia cimitirului e relativ simplu pentru că sunt angajaţi la Bellu. Îi găseşti printre morminte, mereu la vânătoare de gropi, fie dintre cele cu proprietari, fie locuri nerevendicate de zeci de ani. „Am mai multe locuri pentru dumneavoastră. Depinde de câţi bani aveţi. De la 3.000 de euro, în capătul cimitirului, până la 30.000 de euro, în spatele capelei. Dacă vă hotărâţi, nu trebuie să dau decât un telefonul băiatului care se ocupă de toată treaba", începe să-şi prezinte oferta unul dintre paznicii-bişniţari.

Afacerile cu morminte, intermediate de angajaţii cimitirului 


IMAGINI CAMERA ASCUNSĂ
Click pe poză pentru a vedea înregistrările realizate
de reporterii ADS București, cu camera ascunsă,
în cimitirele din București. 

Citeşte toată ancheta despre mafia traficanţilor cu morminte în săptămânalul „ADS“ Bucureşti. Ziarul a apărut joi, 14 iulie, şi poate fi cumpărat de la toate chioşcurile de difuzare a presei.
Săptămânalul „ADS“ are 32 de pagini şi costă 1,4 lei.

„Scoatem mortul şi-l punem în sac"

Ca să ne prindă de clienţi, bărbatul îşi sună imediat „superiorul", pe „privatul Costel", aşa cum s-a recomandat. În câteva minute, acesta a apărut cu încă două oferte. „Dacă nu aveţi prea mulţi bani, am două gropi, pe pământ, fiecare cu 3.500 de euro. Am şi pământ virgin, lângă alee, un loc nerevendicat de nimeni, aşa că nu mai ajungem la vreun proprietar. Rezolvăm repede, între noi", spune Costel.

Bomba afacerii vine odată cu „bonusul" pe care ni-l oferă samsarii. „Primul loc de care v-am zis, la 3.000 de euro, mi se pare că e liber. Chiar dacă nu ar fi, nu sunt probleme. Scoatem mortul şi-l punem într-un sac. Şi azi-dimineaţă am făcut la fel, am scos un mort după trei ani de când l-au băgat în groapă", completează paznicul de la Bellu. Aşa-zisa deshumare pe care o oferă speculanţii se face cu oblăduirea administraţiei cimitirului, care dă toate avizele pentru dezgroparea cadavrelor. „Cu actele rezolvăm noi, nu aveţi nicio grijă. Durează cam două săptămâni. Pun bani de la mine şi văd cum rezolv cât mai repede cu administraţia de aici", ne asigură Costel.

Vinde groapă cu şase morţi

Pe Florian Olteanu, un taximetrist din Capitală, l-am găsit doar la telefon, pe baza unor anunţuri de vânzare de locuri de veci publicate pe site-ul www.megaanunturi.ro. Bărbatul a scos la vânzare două gropi la Bellu, pentru 6.000 de euro. „Aveţi acolo şase cripte. Nu e nimeni îngropat, aşa că nu sunt probleme", spune Olteanu. La faţa locului, jurnaliştii de la „ADS" au aflat contrariul. O întreagă familie era pomenită pe cruci, ultimul mort fiind dus la groapă în 2002.

Click pe imagini pentru a vedea o galerie foto cu samsarii din cimitirele bucureștene

Taximetristul ne-a contactat, tot telefonic, pentru a ne face şi alte oferte. Una dintre ele chiar şocantă. „M-am gândit mai bine şi, dacă vreţi ceva mai ieftin, mai am două gropi la Cimitirul Glina. Vă costă 4.000 de euro şi n-arată rău, să mor eu! Mai am o groapă şi la Eternitatea. Tocmai am scos un preot din groapă. Era de patru ani acolo", spune Olteanu. Ultima ofertă ajunge tot la 4.000 de euro. Nici în acest caz, deshumarea ilegală nu e o problemă, totul se rezolvă prin vânzător.

„Şefu' Virgil e jupânul'!

La Bellu, nu doar agenţii de pază sunt băgaţi în afacerea cu gropi. Doamna Sanda, îngrijitoarea cimitirului, mai are un job în afara celui de la instituţie: intermediază şi ea vânzarea unor gropi. Şi nu doar la Bellu pentru că femeia se laudă cu oferte şi în alte cimitire.
„Aici vă costă 5.000 de euro. E mai scump, dar am şi la Metalurgiei, cu 3.000 de euro locul. E mai la marginea cimitirului, dar arată bine", spune femeia. Un alt paznic, coleg cu ea, ne dezvăluie ce comisioane ajung la ei, dar şi la administratorul de la Bellu, Virgil Rotaru, după ce vând mormintele.

„Cel mai bine vă ajută şefu' Virgil. Ăsta e jupânul! Dar vedeţi că el ia şi de la noi, şi de la voi! Partea noastră e de 100 de euro de la cumpărător şi cam 300 de euro de la vânzător. În rest, nu e treaba noastră!", susţine paznicul. De partea cealaltă, conducerea de la Bellu se dezice de orice acuzaţii. „Nu ştiu nimic despre acest lucru. Trebuie stopat fenomenul!", spune Virgil Rotaru, administratorul Cimitirului Bellu. 

Cimitir desfigurat de morminte-pirat

Deşi anul trecut a fost clasat ca ansamblu-monument istoric, iar autorizaţiile de construcţie trebuiau emise doar în paralel cu avizul Comisiei de Cultură din cadrul Ministerului de Cultură, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) nu a respectat aceste  prevederi. Astfel, în 2010, în cimitirul de patrimoniu care oficial este supraîncărcat au răsărit alte 207 construcţii realizate fără acordul specialiştilor de la cultură.

Ministerul culturii a deschis o anchetă

Acesta este motivul pentru care reprezentanţii Administraţiei Cimitirelor vor fi verificaţi de oficialii Ministerului Culturii. „Noi am emis, anul trecut, patru sau cinci autorizaţii de construcţie pentru Cimitirul Bellu. Dacă se dovedeşte că cimitirul a fost «desfigurat» cu morminte care compromit aspectul cimitirului vor fi amendaţi sau, în funcţie de gravitate, supuşi unei anchete penale", a explicat Radu Enache, consilier la Ministerul Culturii.

Mai mult, reprezentanţii ACCU ne-au mai declarat că au în vedere, începând din această toamnă, să scoată bani de la turiştii care vor vizita cimitirul. „Eventualitatea introducerii unei taxe de vizitare pentru grupuri organizate va fi supusă discuţiei comisiilor de specialitate din Consiliul General al Munciipiului Bucureşti în toamna acestui an", a declarat Bogdan Peter Tănase, directorul Administraţiei Cimitirelor.

"Intenţionăm să introducem
taxă de vizitare a cimitirului.''

Bogdan Peter Tănase directorul ACCU

Intră pe site-ul bucuresti.adevarul.ro pentru a citi o serie de dezvăluiri marca ADS București

DEZBATERE Oglindă-oglinjoară, cine are cea mai frumoasă casă din Capitală? Vezi cele mai "mândre" vile ale aleşilor bucureşteni

EXCLUSIV VIDEO/AUDIO Cadrele medicale de la Fundeni ştiu despre traficul de organe din spital, dar închid ochii

EXCLUSIV AUDIO Rinichi şi ficat, de vânzare pe holurile spitalelor. Află care sunt procedurile pentru un transplant în regim de urgenţă

INTERVIU Chestorul Viorel Vasile: „Cine vrea să-şi facă treaba o face şi cu 1.000 de lei şi cu 10.000 de euro pe lună"

Vezi aici Imagini camera ascunsă!