La Codlea se dă startul la turului ciclist al bisericilor fortificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turul ciclist al bisericilor foritificate are ca scop promovarea acestora în rândul turiştilor din România

Cu toate că bisericile fortificate din Transilvania au un renume internaţional, ele sunt prea puţin vizitate de români. Dintre cei 530.000 de vizitatori, număraţi în sezonul 2015, nici jumătate au fost din România.

Pe deasupra, din acest total, 350.000 sunt cei care poposesc în doar două obiective, Biserica Neagră din Braşov şi în Catedrala Evanghelică din Sibiu. Restul de 180.000 se împart la celelalalte 160 de biserici medievale şi fortificate săseşti, ceea ce dă în medie  ca. 1.000 de vizite pe obiectiv.

În zona Braşov cele mai atractive biserici fortificate sunt Prejmer (sit UNSCO) cu 40.000 şi Hărman 15.000 de vizite, departe de a fi suficiente pentru acoperirea costurilor de întreţinere.

Toate celelalte biserici fortificate din zonă au contabilizat sub 5.000 de vizite în anul 2015, departe de a fi o cifră sustenabilă. Biserica Evanghelică C.A. din România  a lansat în 2013 proiectul „Descoperă Sufletul Trasilvaniei”, pentru a se implica activ în dezvoltarea turismului cultural ca factor de păstrare a patrimoniului.

Proiectul colaborează cu parohiile evanghelice, cu ONG-uri şi operatori turistici pe acest segment. Se poate observa o creştere substanţială a numărului de vizitatori, de la ca. 350.000 în 2015 la 530.000 în 2015.
Pe linia acţiunilor de promovare,  se încadrează şi a III-a ediţie a turului ciclist al bisericilor fortificate, Bike&Like, care va avea loc în 25 şi 26 iunie 2016 în Ţara Bârsei.
Acest tur are o abordare inedită, combinând etapele sportive cu etape culturale. Dacă etapele sportive, organizate de Asociatia Nostress, respectă standardele unei competiţii cu trasee de bicicletă spectaculoase, start, finish, cip de cronometrare, clasament şi podium, etapele culturale, organizate de proiectul „Descoperă Sufletul Transilvaniei”, includ ghidaje prin bisericile fortificate, gastronomie şi prezentarea elementelor culturale ale saşilor din Transilvania.

Comunităţile locale evanghelice sunt gazde  ale evenimentelor culturale. Ediţile anterioare s-au desfăşurat în zona Sibiu, respectiv zona Mediaş, contabilizând câte 300 de participanţi pe competiţie, acompaniaţi de familii şi susţinători.  Aceştia pot participa şi ei la programele culturale.

De remarcat este şi spiritul civic al evenimentului, la realizarea căruia participă în jur de 75 de voluntari, de la Asociatia NoStress şi de la parohiile evanghelice implicate. La fel Bike&Like este o acţiune care uneşte comunitatea săsească în mod transfrontalier, fiind implicaţi şi cei emigraţi în Germania. Anul acesta placa turnantă a competiţiei este oraşul Codlea, unde aceasta se desfăşoară cu largul concurs al Primăriei Codlea.