Cum ne pot îmbolnăvi fructele şi legume fără să ne dăm seama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructele şi legumele sunt sănătoase, dar ne pot îmbolnăvi dacă le nu le spălăm cum trebuie atunci când le consumăm crude. Pe coaja fructelor şi legumelor pot rămâne urme de pesticide, dar se pot aduna şi bacterii sau ciuperci. Jetul de apă nu este suficient.

Fructele şi legumele sunt stropite cu pesticide pentru ca recoltele să fie  bogate şi acestea să nu fie distruse de dăunători. Singurele fructe şi legume care nu sunt stropite sunt cele din culturile BIO, dar este greu să ştim cu adevărat ce ne spun comercianţii. Pe coaja fructelor pot rămâne chimicale periculoase.

„Urme de pesticide pot rămâne pe coaja fructelor. Tot aici sunt şi coloranţi, deoarece unele fructe sunt stropite pentru a avea o culoare fumoasă, pentru a arăta cât mai bine. În toate culturile, chiar şi în cele BIO, pe coaja fructelor şi legumelor pot fi ciuperci sau bacterii, în special E-coli“, spune medicul internist Florin Tudor.

Dacă nu spălăm bine fructele, toate chimicalele şi bacteriile ne pot îmbolnăvi. „Dacă mâncăm fructe şi legume nespălate, care au urme de pesticide, putem suferi tulburări gastrointestinale similare indigestiei. Bacteriile şi ciupercile pot pătrunde şi ele în organism şi putem ajunge la tratament cu antibiotice şi antifungice deoarece ne infectăm. Bacteria E-coli este foarte periculoasă, deoarece poate suferi mutaţii, este uneori rezistentă la antibiotice şi poate distruge rinichii“, mai spune medicul.

Cum spălăm corect fructele şi legumele

Fructele şi legumele trebuie spălate foarte bine înainte de consum. Un jet de apă nu este suficient. „Fructele şi legumele cu coajă groasă sunt sunt citricele sau castraveţii de exemplu trebuie spălate foarte bine. Frecaţi-le cu bicarbonat de sodiu înmuiat în puţină apă, lăsaţi să acţioneze 10 minune, iar apoi clătiţi foarte bine. Se poate folosi şi oţet cu apă, care se pulverizează pe coajă şi se lasă tot 10-15 minute. Fructele mai sensibile, cum sunt cele de pădure sau căpşunile, se spală prin scufundare. Se lasă într-un vas de apă câteva minute fără a fi frecate. Este bine să vă spălaţi pe mâini înainte şi după curăţarea fructelor şi legumelor. Unele persoane mai folosesc detergent de vase să cureţe coaja, dar eu nu recomand deoarece pot rămâne reziduuri de săpun care ajung apoi în organism“, mai spune specialistul.

Mai multe pentru tine:
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Cele mai frumoase imagini de la parada de 1 Decembrie din București. Nicușor Dan, baie de mulțime la finalul ceremoniilor
Loviți de cancer, Meme și Teodora Stoica au găsit o metodă prin care celule canceroase sunt mâncate
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Ghidul complet al iernii pe pârtie: cele mai bune haine și accesorii pentru întreaga familie ca să vă bucurați de schi și săniuș fără griji
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Care au fost ultimele cuvinte ale celebrului criminal în serie, Ion Râmaru. „Vampirul din Bucureşti” i-a uimit pe cei care l-au executat
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Chiar nimic nu-i iese bine? Meghan Markle primește titlul de „Salmonella Sussex”, după gafa de Ziua Recunoștinței