Cum ar putea să arate Braşovul în curând. Ideile despre „zarzavatul urban” aduse de edili din Franţa
0După o vizită în oraşul francez Tours, care este înfrăţit cu Braşovul, primarul Allen Coliban are o serie de idei, între care şi cea a plantării de mini păduri urbane.
Impresionat de ce a văzut în Franţa, la Tours, primarul Braşovului, Allen Coliban, a decis că şi braşovenii pot face la fel. Mai ales că exista o tradiţie în perioada comunistă ca, în jurul blocurilor, să vedem grădini de zarzavat, şi nu de flori, cum sunt acum.
Francezii din Tours au un program intitulat „Natura în oraş”, un plan pe cinci axe în care este implicată şi comunitatea. Edilul braşovean a fost impresionat în primul rând de amenajarea grădinilor dintre blocuri.
„Aceste spaţii publice care până nu de mult erau spaţii verzi au fost transformate, cu implicarea peisagiştilor şi experţilor din Primărie, în grădini urbane care produc, pe 300 de metri pătraţi, aproximativ 800 de kilograme de zarzavaturi şi de legume în fiecare an, legume care le sunt oferite cetăţenilor din zonă. Totodată, aceste grădini au un rol educativ, propunându-şi să implice cetăţenii şi să îi înveţe pe cei mai tineri despre natură şi despre felul în care pot să facă grădinărit.
O idee similară este şi cea legată de livezi urbane, tot în zonele dens locuite, care înseamnă amenajarea spaţiului verde cu pomi fructiferi şi corelarea planurilor de amenajare cu specificul zonei şi cu doleanţele cetăţenilor”, a declarant Allen Coliban.
Pomi fructiferi se mai găsesc şi acum în preajma blocurilor din Braşov, chiar dacă numărul lor a scăzut drastic în ultimii ani. Concursul de plantat arbori i-a lui Allen Coliban dat ideea unei competiţii internaţionale, între cele două oraşe înfrăţite.
Tot la Tours, pentru elevi, dar şi pentru cetăţenii defavorizaţi din oraş, municipalitatea pregăteşte în fiecare zi o masa caldă.
„Este o soluţie pe care cred că o putem analiza şi replica şi în contextul legislaţiei româneşti, mai ales că avem nevoie de soluţii pentru a oferi masă caldă în şcoli. Anul viitor vom avea bugetat un studiu în acest sens, astfel încât să găsim cea mai bună soluţie pentru a oferi elevilor din Braşov o masă caldă”, a mai precizat Coliban.
Am stat de vorbă cu coordonatorii acestui departament (din Primăria din Tours, n.r.) şi am găsit o idee foarte bună, aceea de recreaţie în iarbă, o idee de regândire a spaţiului curţii şcolii astfel încât, pe lângă zonele pentru sport şi pentru activităţi didactice, să existe şi zone pentru recreere, zone înverzite, aşa numitele «mini-păduri urbane», amenajate pe câţiva metri pătraţi.
Prin urmare, acest demers mi s-a părut benefic mai ales prin felul în care el este condus – experţii din primărie şi peisagiştii stau de vorbă şi au un dialog direct cu părinţii şi cu elevii, astfel încât, la final, forma în care este amenajată curtea şcolii răspunde tuturor nevoilor identificate şi semnalate de către elevi”, a încheiat edilul şef al Braşovului.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Fost primar din Braşov, condamnat definitiv pentru corupţie, alături de un fost director de ziar