Costumele tradiţionale ale Junilor pot fi admirate într-o expoziţie inedită
0Costumele junilor şcheieni expuse în Muzeul Casei Junilor provine din colecţii particulare ale locuitorilor din Şchei şi ale câtorva membri ai Uniunii Junilor, iar curatorul expoziţiei este istoricul Dr. Alexandru Stănescu.
Expoziţia este dedicată costumului de sărbătoare al junilor roşiori şi albiori din Şcheii Braşovului şi constă în expunerea pe parcursul lunii septembrie a unor costume şi accesorii care alcătuiesc portul de sărbătoare din Şchei. Costumele pot fi adimirate până în octombrie la Muzeul Casei Junilor din Şchei.
Costumul specific cetelor de Juni Albiori şi Roşiori din vechiul cartier Schei se remarcă prin cel mai pitoresc port, bogat brodat cu motive populare şi sute şi chiar mii de paiete din argint aurit (fluturi). Exponatele provin din colecţii private ale locuitorilor din Şchei şi de la membrii Uniunii Junilor, iar datorită vechimii lor, multe dintre exponate fac parte din patrimoniul Uniunii.
Junii Roşiori poartă costumul cel mai bogat şi atractiv dintre cetele de juni din Braşov. Cămaşa este bogat brodată cu motive populare româneşti, decorate cu mii de paiete din argint aurit, sau alamă, chimirul sau „şerparul” este cusut cu mărgele şi fluturi aurii. O particularitate însemnată este că vătaful Roşiorilor poartă lăibărica pe umărul stâng, iar ceilalţi juni roşiori o poartă pe umărul drept. Caracteristica lor - de unde şi numele - este căciula de roşior cu „pompon roşu“.
Costumul Junilor Albiori diferă de cel al Junilor Tineri şi Bătrâni prin cămăşile de pânză albă, scoase în afară, lungi până la genunchi şi largi, în 12 clini, împodobite cu fluturi aurii şi broderii în motive româneşti. Sunt încălţaţi cu cizme, iar pe cap poartă o căciulă de blană albă. Iniţial purtau căciula neagră, dar pentru a se distinge de celelalte grupuri şi-au confecţionat căciuli albe cu „ţoc”, ca la Junii Curcani, susţinută sub bărbie cu o curea, modelul ei amintind de căciula lui Mihai Viteazu.