Comorile din măruntaiele Bibliotecii Judeţene Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cărţi vechi, manuscrise, dar şi ziare şi reviste sunt păstrate cu sfinţenie în colecţiile speciale ale instituţiei. Aceste comori au intrat treptat în posesia fie prin achiziţionarea de la Anticariate, fie prin donaţiile făcute Bibliotecii Astra.

Cea mai veche carte, pe care o păstrează Biblioteca Centrală din Braşov, este „Dicta et facta memorabilia", apărută în 1502, la Veneţia. Autorul, Valerius Maximus a realizat o antologie de fapte şi de ziceri ale personalităţilor antichităţii. Cartea este scrisă în limba latină şi a avut un important rol didactic. Ea a apărut la tipografia celebrului editor erudit Aldus Manutius, cel care a creat această scriere latină, denumită apoi scriere cu caractere aldine.

Stema Braşovului, din cartea lui Honterus

Dintre tipăriturile braşovene, cea mai veche este Noul Testament în limba latină şi în greacă, creată de Johannes Honterus şi editată de succesorul său Valentin Wagner. Cartea a fost creată de Biblioteca din Sighişoara, fapt pentru care, pe marginea cărţii este imprimată marca de proprietate prin pirogravură. A doua parte a cărţii cuprinde epistolele Sf. Pavel şi stema Braşovului creată de Honterus. „Cărţile vechi şi manuscrisele ne arată ce fel de cultură a existat, ce tradiţii avem şi ce înseamnă simbolurile. Aici mă refer, de exemplu, la stema Braşovului apărută în cartea creată de Johannes Honterus", a declarat Ruxandra Nazare (foto), care se ocupă de colecţiile speciale de la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu".

Cea mai veche carte a lui Dimitrie Cantemir, pe care biblioteca o păstrează este „Istoria imperiului roman", ediţie apărută la Paris, în 1743. „Cartea a slujit mult timp pentru informarea europenilor până la cumpăna sfârşitului de secol XVIII şi început de secol XIX", a spus responsabila colecţiilor speciale.

Cea mai veche carte românească

„Cazania lui Varlaam", carte de predici apărută în 1943 la Iaşi este cea mai veche carte în limba română, cu alfabet chirilic pe care biblioteca braşoveană o conservă. „Cartea a reprezentat un model pentru preoţii din Transilvania, astfel încât s-a bucurat de o circulaţie deosebită. Din păcate, exemplarul pe care îl avem este incomplet", a mai spus Ruxandra Nazare.

În prezent, numărul celor care sunt interesaţi să răsfoiască astfel de comori culturale este extrem de redus. Bibliotecarii spun că cele mai solicitate sunt ziarele, cărţile poştale şi imaginile Braşovului vechi.

Condiţii speciale de păstrare

Aceste comori sunt păstrate în încăperi securizate, protejate de lumina naturală şi la o temperatură între 10 şi 18 grade Celsius. Cei care doresc să vadă astfel de comori, trebuie să aibă peste 18 ani, să cunoască limba în care este scrisă cartea şi să realizeze proiecte pe tema respectivă.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

Mai multe pentru tine:
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani