Au ales România în locul străinătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuela Şerban vrea să facă performanţă în România.

Au fost olimpici care au uimit lumea, dar nu au plecat din România. Au ales că facă perfomanţă aici deşi ar fi putut alege orice facultate din Europa.

Manuela Şerban a fost un elev de excepţie. A fost şefă de promoţie atunci când a absolvit Liceul de Informatică din Braşov. A terminat şi Facultatea de Matematică Informatică cu note maxime, dar nu s-a oprit aici. Aici făcut şi facultatea de Sociologie şi două masterate. A câştigat numeroase premii şi ar fi putut preda la orice facultate din ţară şi străinătate. A ales însă să fie dascăl la liceul la care a absolvit.

A băgat spaima în americani

La Colegiul Grigore Moisil din Braşov cum se numeşte acum fostul Liceu de Informatică a obţinut rezultate extraordinare. În anul 2000, profesoara a primit invitaţia de a participa cu o echipă de elevi la concursul de informatică American Computer Science League (ACSL), o competiţie la care participă cei mai buni elevi lume. Fără să ştie exact în ce se bagă, a răspuns provocării, iar în vara lui 2001 s-a îmbarcat, împreună cu sase elevi, spre SUA. „Am obţinut locul doi la programare, iar per total ne-am clasat pe locul opt. De atunci, am participat în fiecare an la acest concurs şi niciodată nu am luat mai puţin de locul patru. În 2011 a fost foarte greu. Am participat la o categorie superioară pregătirii noastre, dar am ieşit pe locul întâi, din 60 de echipe", se mândreşte Manuela Şeban.

A ales România în locul străinătăţii

De curând şi-a împlinit un vis. A devenit profesor titular la liceul pe care îl iubeşte atât de mult. „Mi-am dorit în mod special să predau aici chiar dacă atunci când am dat examenul de titularizare puteam să aleg oricare dintre cele trei licee bune din Braşov. Fac acest lucru din pasiune. Am avut şi alte oferte. Aş fi putut merge la facultate să predau, dar am refuzat. Mă simt mai legată sufleteşte de locul acesta, de elevii liceului. Am avut ocazii destule şi să plec din ţară, dar eu zic că e nevoie şi aici de oameni care să pună umărul la ceea ce se întâmplă în România, să nu primeze doar interesele persoanale. Până la urmă, poţi să ai o carieră foarte frumoasă şi în ţara ta", este de părere profesoara. Manuela Şerban organizează benevol şi un cerc de pregătire pentru elevii de la informatică.

Ştefania Ursică vrea să facă performanţă în ţara ei

Ştefania Ursică a uimit întreaga Europă când a câştigat în 2012 Olimpiada Internaţională de Geografie desfăşurată de Koln în Germania. Era atunci elevă în clasa a XII-a la Colegiul Mihai Viteazu din Sfântu Gheorghe. Şi-a urmat mai departe pasiunea şi acum  este sudentă la Geografie în Iaşi.

Pasiune pentru geografie a venit la o vârstă fragedă. „Totul a început în gimnaziu, odată cu Olimpiada Naţională de Geografie, după aceea venind participări la Concursul Ştiinţele Pământului şi Sesiunea Naţională la Geografie. La început am participat la diverse competiţii, pe diverse discipline, însă în cele din urmă m-am profilat pe Georgrafie… poate pentru că mi-au plăcut foarte mult excursiile.  În plus, am descoperit treptat că Geografia le cuprinde pe toate, este ”mama ştiinţelor” pentru mine – ca să ştii Geografie, trebuie să ştii şi Matematică, Fizică, Chimie sau Biologie. Filosoful Kant spunea că pentru o gândire ştiinţifică şi sănătoasă, întâi trebuie studiată Geografia“, spune Ştefania.

Se gândeşte să devină profesor şi să se implice în cercetare şi protejarea mediului. „Pot deveni profesor, deşi idealul meu ar fi să lucrez în cercetare. Am mai multe opţiuni, deşi străinătatea o exclud din plan, cel puţin deocamdată.  Vreau să fac mai multe aici în ţara mea. Vreau să mă implic în protecţia mediului, pentru că nu facem încă destul. Trebuie să ne ocupăm de lucruri concrete, de programe clare şi nu de hârtii“, a mai spus studenta.