Pe mai multe drumuri judeţene brăilene s-au astupat gropile degeaba: plombele turnate în urmă cu câteva săptămâni au început deja să se macine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe parcursul anului trecut, Consiliul Judeţean Brăila a reuşit să repare prin plombări 270 kilometri de drumuri judeţene, să toarne covor asfaltic pe 17 km şi să facă pietruiri pe 5,2 km. La recepţia lucrărilor s-a dovedit, însă, că nu peste tot s-a făcut treabă de calitate. Deja, multe plombe asfaltice au început să se macine, astfel că, până la primăvară, pe respectivele tronsoane de drum gropile îşi vor reintra cât de curând în drepturi.

Problemele au fost constatate pe cinci tronsoane de drum judeţean, după cum urmează: DJ203, pe porţiunea de pe raza localităţii Ulmu; DJ221, între Şuţeşti şi Ianca; DJ211A, între Bordei Verde şi Viziru; DJ203A, între Vişani, Drogu şi Galbenu; DJ211B, între Victoria şi Mihai Bravu. Toate tronsoanele menţionate au fost reparate de firma „Cricons” SRL Galaţi.

„Conform procedurii, lucrările nu au fost recepţionate pe porţiunile de drum unde s-au constatat deficienţe. Vorbim aici nu despre gropi neastupate ci despre plombe asfaltice turnate necorespunzător, care deja începuseră să se macine. Firma în cauză a primit termen de 90 de zile pentru refacerea plombelor respective. Acest termen poate fi prelungit, dacă temperaturile exterioare nu permit lucrul cu asfaltul. Este posibil, aşadar, ca reparaţiile să se prelungească până dincolo de luna martie. Oricum, până când nu remediază toate deficienţele, firma Cricons nu încasează banii aferenţi lucrărilor”, a subliniat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Epureanu.

Potrivit oficialului de la CJ, problemele au fost cauzate în principal de faptul că s-a turnat asfalt pe parcursul lunii noiembrie şi chiar în prima săptămână din luna decembrie. Astfel, temperaturile erau deja foarte scăzute, iar mixtura asfaltică transportată de la locul preparării, adică de la baza „Cricons” de la Vădeni, până spre marginea judeţului, acolo unde se află tronsoanele de drum intrate în reparaţii, se răcea până când era turnată efectiv pe carosabil şi nu mai făcea priză corespunzător.

Aşa cum s-a mai întâmplat şi în alţi ani, şantierele au fost deschise abia în toamnă din cauza licitaţiilor derulate prea târziu. Din păcate, sunt mari şanse ca şi anul acesta să se întâmple acelaşi lucru, deoarece s-a întârziat din nou cu stabilirea bugetului pe plan naţional, ceea ce face ca şi bugetul judeţului Brăila să fie votat abia prin luna februarie, iar toate procedurile achiziţiilor de lucrări să înceapă mult mai târziu decât ar fi fost normal.

Cititi si