Regulile de aur de care trebuie să ţinem cont când sacrificăm porcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În majoritatea zonelor din ţară, sacrificatul porcului în prag de Crăciun este transformat într-un adevărat ritual. Bucătarii ne atrag atenţia că trebuie să ţinem cont de câteva reguli esenţiale pentru ca preparatele să fie cu adevărat gustoase.

De secole, sacrificatul porcului în prag de Crăciun îi reuneşte pe toţi în jurul aceleiaşi mese. Tot procedeul, considerat de unii barbar, se realizează după o serie întreagă de ritualuri şi superstiţii. Bucătarii ne atrag atenţia însă să ţinem cont de câteva reguli pentru a ne asigura că preparatele sunt gustoase. 

„Cele mai multe greşeli pe care le-am întâlnit la sacrificat porcul sunt legate de pârlit, mulţi nu curăţă părul şi se trezesc că au şoric şi slănină cu păr. De asemenea, mulţi nu ţin cont de raportul de grăsime şi fac cârnaţi, de exemplu, prea graşi. Şi cu usturoiul se cam exagerează”, precizează bucătarul Gheorghe Marica.

Alături de bucătarul Gheorghe Marica, am realizat o serie reguli de aur de care trebuie să ţineţi cont dacă vreţi să aveţi cele mai gustoase preparate pe masa de Crăciun.

1. Pârliţi porcul folosind focul cu lemne şi nu arzătoarele cu gaz. Lemnul va da şoricului un gust deosebit. Cel mai bine e ca porcul să fie umezit înainte să fie pârlit. 

2. Curăţaţi porcul bine de păr. Mulţi sar peste acest pas şi se trezesc cu slănină şi şoric cu păr.

3. După ce pârliţi porcul, acoperiţi-l cu sare şi lăsaţi-l aşa 5 minute şi abia apoi spălaţi-l. 

4. După ce e porţionată, carnea trebuie agăţată şi lăsată la scurs măcar o oră. 

5. Deşi majoritatea pregătesc preparatele din carne în ziua în care sacrifică porcul, recomandat ar fi ca aceasta să fie lăsată în apă cu sare până a doua zi.

6. Preparatele din carne se pun la afumat într-un spaţiu aerisit, pentru ca în timp ce se afumă, să se şi usuce corespunzător.

7. Cârnatul trebuie condimentat doar cu sare, piper, boia şi usturoi. Atenţie la proporţia de grăsime, pentru a nu risca să aveţi parte de cârnat prea gras. 

8. Nu exageraţi cu usturoiul. Când aveţi impresia că mai trebuie puţin usturoi, cel mai bine e să vă opriţi. 

Vă mai recomandăm:

Cât de complicat era pentru străbunicii noştri să prepare cârnaţi. De ce se afuma delicatesa de porc tocmai în podul casei

Porcul unguresc pe cale să facă România celebră în lumea preparatelor din carne. „Jambonul de Parva“, delicatesă din porc Mangaliţa inventată în Bistriţa

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Archie și Lilibet, alături de părinții lor într-o imagine inedită de familie! Prințul Harry și Meghan Markle dau o veste mare
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie