FOTO Incredibilele profeţii ale lui Nostradamus de România. Omul care, acum 100 de ani, a prevăzut „fântâna cu lapte” sau asfaltarea DN 17

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valea Bârgăului FOTO: raportdetura1.blogspot.ro

A prevestit incendii, construcţii noi, tehnologii noi, care au rămas pe buzele tuturor de pe Valea Bârgăului ani de zile. Prezicerile lui chiar au fost puse pe hârtie şi au luat forma unei cărţi. „Nostradamus” de pe Valea Bârgăului s-a stins în urmă cu aproape 70 de ani, însă profeţiile sunt şi acum vii în mentalitatea colectivă.

Grigore Pop, sau Moş Găbris, cum i s-a mai spus s-a născut în 1861 şi a trăit până în 1944. Bătrânii spun că ştia carte, fiind nepotul primului învăţător din Tiha Bârgăului.

Era, de asemenea, foarte credincios, petrecându-şi 40 zile într-o peşteră din Munţii Bârgăului, unde s-a rugat profund la Dumnezeu, a ţinut post negru şi nu a vorbit cu nimeni.

Prezicerile au început după revenirea în sat din călătoria spirituală. Printre primele prezireri ale sale l-au avut în prim plan pe fratele său cu care nu avea o relaţie foarte bună.

Moş Găbris i-a spus fratelui său că îi va arde casa şi că nici propriul mormânt nu-l va suporta după ce va muri. Doar câţiva ani mai târziu casa fratelui său a ars din temelii, iar la scurt timp după moartea acestuia, la prima furtună, viitura i-a scos sicriul din mormânt.

Invenţiile comuniştilor au fost prezise şi ele de către Moş Găbris. Acesta i-a spus nepoatei sale că va veni o vreme când locuitorii Văii Bârgăului vor mânca pe „ţâdulă”, adică pe cartelă. Profeţia s-a înfăptuit la 6 ani de la moartea sa, în 1950, comuniştii construind un magazin, unde alimentele erau vândute pe cartelă.

Grigore Pop, pe numele său real, a mai spus că în centrul comunei Tiha Bârgăului va exista o biserică, pe care va veni un turc să o termine. După război, evreii au părăsit satul, iar în 1948, la patru ani de la moartea lui Grigore Pop, s-au pus bazele unei biserici. Lucrările au durat 10 ani, iar lăcaşul a fost finalizat sub păstorirea părintelui Roman, originar din Constanţa, care, culmea, se trăgea dintr-o familie de turci, românizată.

Şi primul centru de colectare a laptelui din Prundu Bârgăului a fost prevăzut de Moş Găbris. Acesta l-a numit „fântână de lapte”, susţinând că laptele va veni pe şapte izvoare, iar mai apoi va fi o vacă la şapte case.

Pe timpul comunismului s-a construit centrul de colectare, laptele provenind de la vitele din cele şapte văi ale satului. După ce s-a închis lăptăria efectivele de vaci s-au înjumătăţit, îndeplinind, astfel, a doua parte a profeţiei.

Deşi pe timpul său drumul care leagă Bucovina de Valea Bârgăului prin Pasul Tihuţa era plin de gropi, Găbris a prezis atunci că drumul va fi neted ca în palmă, iar cel care duce la lacul de acumulare Colibiţa va avea probleme cu alunecările de teren.

Betonarea drumului naţional 17 la care se referea moşul a început în 1969, la aproximativ 60 de ani de la data prezicerii, devenind mai apoi „neted ca în palmă”. Şoseaua care duce la Colibiţa ridică probleme exact cum a spus Găbris, alunecările de teren fiind vinovatele. Această şosea, preciza moşul, nu va fi terminată niciodată, întrucât „Dumnezeu e supărat pe oameni”.

Acesta a prezis şi apariţia radioului, a televiziunii, a maşinilor, a bicicletelor, războiul, precum şi instaurarea şi căderea regimului comunist, precum susţine şi Titus Wacshmann-Hogiu, un profesor de ştiinţe umane din Prundu Bârgăului, care i-a dedicat cartea ”Nostradamus versus prorocul Găbris din Bârgău”, unde a intenţionat să menţină vii prezicerile bârgăuanului.

Cu toate acestea au existat şi preziceri care nu s-au împlinit. Printre ele se numără şi erupţia vulcanului stins de milioane de ani al vârfului Miroslava, din Munţii Bârgăului.

De asemenea, bătrânul spunea că atunci când va dispărea fabrica de lapte din Prundu-Bârgăului se va sparge barajul lacului Colibiţa. Acest lucru, deşi nu s-a întâmplat dă fiori locuitorilor din zonă, care ştiu că apa lacului Colibiţa ar mătura toată Valea Bârgăului. Autorităţile locale susţin însă că barajul de la Colibiţa poate fi distrus doar de eventuale bombardamente sau de un cutremur foarte puternic.

Prezicerile sale i-au făcut pe bârgăuani să îl privească ca pe un sfânt, deşi în primă fază se îndoiau de cele spuse şi le numeau „aberaţii”. Bătrânii de pe Valea Bârgăului îşi aminteau cum Grigore Pop mergea pe stradă şi le prezicea viitorul tuturor celor care îi ieşeau în cale, fie că doreau acest lucru sau nu.

”Nostradamus” de Valea Bârgăului nu a fost se pare foarte iubit de familia sa, pe care a neglijat-o. Nici în ziua de astăzi nu se cunoaşte locul unde a fost înmormântat bătrânul.

Profesorul Titus Wacshmann-Hogiu, susţine că din 2003 de când a terminat munca la cartea sa, pe care i-a dedicat-o profetului Văii Bârgăului, nu s-a mai împlinit nicio profeţie.

Informaţii preluate din Nostradamus versus prorocul Găbris din Bârgău, de Titus Wacshmann-Hogiu.