O treime din intoxicaţiile cu ciuperci se soldează cu deces. Recomandările medicilor, privind consumul ciupercilor de pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii nu recomandă consumul ciupercilor de origine necontrolată

Este plin sezon al ciupercilor, iar vremea care a fost instabilă, alternând temperaturi ridicate cu ploile abundente a făcut să fie un an foarte bun pentru acestea. De altfel, piaţa este plină de culegători de ciuperci care îşi valorifică marfa pe tarabe, iar cumpărători sunt din plin. DSP Maramureş trage un semnal de alarmă, însă, cu privire la riscurile privind intoxicaţiile cu ciuperci.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş atrage atenţia asupra pericolului de intoxicare cu ciuperci. Cu toate că anul acesta a fost un an mai „linştit” din acest punct de vedere, fiind înregistrate doar trei cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, e bine să cunoaştem o serie de lucruri despre acest pericol, a explicat Carmen Sima, director adjunct al DSP Maramureş. „Intoxicaţiile cu ciuperci recoltate din flora spontană pot fi provocate atât din cauza necunoaşterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât şi a fenomenului de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul de preparare şi de starea de sănătate anterioară a celui intoxicat”, arată ea.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, continuă informaţiile din document, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice).

Spălarea sau fierberea ciupercilor nu anihilează toxicitatea lor

„Substanţele toxice conţinute nu sunt anihilate prin spălare, curăţarea învelişului exterior, prepararea termică, congelare sau conservare şi nu există antidot împotriva lor, tratamentul se rezumă la tratarea simptomelor”, mai semnalează reprezentanţii DSP. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă (simptomele apar în minim cinci minute şi maximum trei ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorare a pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

La intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă, simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin greţuri, vărsături, daree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri, după două zile de la ingestie pot apărea coma şi apoi decesul.

Recomandarea specialiştilor DSP, în cazul simptomelor de intoxicaţie

Direcţia de Sănătate Publică Maramureş recomandă, de asemenea, populaţiei, ca în cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie cu ciuperci să se prezinte urgent la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.

„Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală deosebit de importantă, pe de o parte din cauza frecvenţei mari a acestora, iar pe de altă parte, din cauza gravităţii lor. Este, întotdeauna, una din marile urgenţe medicale, deoarece o treime din intoxicaţii se soldează cu deces, atât la adulţi, cât şi la copii”, mai arată DSP în documentul remis presei.

Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, DSP recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură (crescătorii autorizate) şi nu din flora spontană a pădurilor. De asemenea, recomandă achiziţionarea ciupercilor numai din surse autorizate (nu achiziţionaţi ciuperci de la persoanele care le comercializează pe marginea drumurilor sau în locuri  neautorizate).

Mai puteţi citi:

Peripeţiile unei angajate de la Staţia Meteo Târgu Lăpuş, unul dintre cele mai friguroase locuri din ţară. Anul acesta în iulie au fost 6 grade Celsius

Mai multe pentru tine:
Cu ce trebuie să dai pe perdele, ca să miroasă ca în camerele de lux ale hotelurilor de 7 stele. Trucul pe care nimeni nu ți-l spune
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Un tezaur roman, ascuns timp de 8 ani, după ce a fost descoperit cu un detector de metale
Ana Maria Gavrilă, lidera POT, critică absența lui Călin Georgescu de la sfințirea Catedralei Naționale
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
Locul magic pe care puțini turiști au șansa să-l viziteze. Ce spun doi români care au ajuns aici: „De departe, locul nostru preferat”
Mirabela Grădinaru, criticată de stiliști pentru că ar fi confundat Sfințirea Catedralei cu o… înmormântare: „Nu apari cu doliu pe cap! Nu ești la funeraliile Reginei Elisabeta!” Ce au spus despre Gigi Becali
Demi Moore: „Am făcut sport câteva ore în ziua în care mi s-a rupt apa!”
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian
De ce a murit Ștefania Szabo, doctorița din Buzău găsită fără suflare în camera de gardă. Era „pur și simplu sleită de puteri”. Ce pastile lua
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO