Cel mai mare cimitir evreiesc din Maramureş - locul unde se află mormântul celor fără de mormânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul Evreiesc din Sighet, cel mai mare din Maramures

Sighetu Marmaţiei sau Vişeu de Sus au fost doar două din zonele unde evreii au fost foarte numeroşi înainte de izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial. Acum aceste comunităţi evreieşti abia dacă mai există.

Unul dintre obiectivele turistice ale fostei capitale a Maramureşului Istoric este, fără doar şi poate, Cimitirul Evreiesc, locul care adăposteşte o bucată de săpun fabricată din trupurile evreilor care au fost exterminaţi la Auschwitz. Un zid masiv şi înalt de piatră adăposteşte rămăşiţele unei comunităţi la un moment extrem de numeroase, cu cripte şi morminte ale rabinilor care au slujit în Sighetu Marmaţiei de-a lungul istoriei.

Cimitirul Evreiesc din Sighetu Marmaţiei este unul dintre cele 52 de cimitire evreieşti câte există în Maramureşul Istoric. Potrivit declaraţiilor lui Markus Hari, preşedintele Comunităţii Evreilor din Sighetu Marmaţiei, în acest cimitir există pietre funerare de circa 500 de ani vechime.

„Cimitirul evreiesc din Sighet este al treilea din zonă. Avem în totul 52 de cimitire evreieşti în Maramureşul Istoric. Este cel mai mare cimitir evreiesc din Maramureş, în Sighet fiind şi sediul comunităţii evreieşti din această zonă a ţării. Sunt aici pietre de 500 de ani vechime, pentru că atunci nu era marmură, ca şi acum. Multe dintre ele trebuie reparate. Le vom repara cu timpul, cu ajutorul Federaţiei de care aparţinem, cu ajutorul unor sponsori. Avem un partener din Statele Unite ale Americii care repară aceste pietre pe cheltuiala lui. Avem condiţii de parteneriat cu alţi americani, dar de data aceasta pentru zona Vişeului”, a declarat, pentru ziarul Adevărul, Markus Hari.  

Acesta a adăugat că partenerii americani repară acele pietre funerare acolo unde este urgent, aceştia având un reprezentant în Ungaria care vine, vede acele pietre şi echipa face reparaţiile. Markus Hari a mai subliniat faptul că Cimitirul Evreiesc din Sighet are aceleaşi particularităţi ca şi restul cimitirelor din România.

„Toate cele 52 de cimitire evreieşti sunt supravegheate. În fiecare localitate unde avem cimitir avem convenţii cu nişte paznici de cimitire, preferabil familii. Recent am mai descoperit un cimitir în zona Iapa pe care vrem să îl scoatem în faţă pentru promovare”, a mai menţionat Markus Hari.

Monumentul Săpunului

Cine ajunge în Sighet nu trebuie să rateze Monumentul Săpunului, afla în incinta Cimitirului Evreiesc din localitate. Un monument care cinsteşte memoria evreilor exterminaţi în lagărele naziste de la Auschwitz şi Dachau.

„Există în cadrul cimitirului din Sighet un monument al Săpunului. Este un monument care este scris în ebraica modernă acum. O criptă în care este săpun luat de către evreii supravieţuitori de la Auschwitz. Mai avem un monument al Victimelor Holocaustului în chiar centrul oraşului”, a adăugat Markus Hari. 

Elie Wiesel, câştigător premiul Nobel

Dacă vorbim despre istoria evreilor din Sighet nu se poate să nu se aducă aminte de celebrul scriitor Elie Wiesel, care a şi fost câştigător al Premiului Nobel. Wiesel s-a născut la Sighet, a fost deportat la Auschwitz, dar a scăpat cu viaţă. 

Citeste si:

Iohannis pierde războiul pentru Codul Silvic. UDMR a jucat cu Ponta. ONG-urile promit noi proteste: „Vom mai fi în stradă cât de curând”

Deputatul PSD Marian Ghiveciu, care a iniţiat schimbarea Codului Penal, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie