De ce nu este bine să folosim beţişoarele de urechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: www.descopera.ro

Medicul arădean Otilia Ţigănaş explică de ce nu este bine să folosim beţişoare de ureche. Aceasta spune că urechile umane produc ceară, iar aceasta este un mecanism de apărare al urechii.

Otilia Ţigănaş spune că ceara protejează urechea de praf, particule, microbi, otrăvuri venite din afară.

„Câtă ceară produce urechea este o treabă determinată genetic şi diferă de la om la om. Şi se poate schimba odată cu vârsta. Mecanismul acesta inteligent, al cerii ca protector, este gândit dinăuntru în afară. Acesta-i fluxul normal, corect, biologic. Ceara se produce şi împinge dinăuntru în afară. Nu invers! Nu ai ce băga invers, din afară înlăuntru obiecte în conductul auditiv, în ureche adică, fiindcă: poţi să zgârii; împingi mizerii spre timpan, în loc să le laşi să iasă natural; propteşti acumulările normale de ceară de pereţii conductului şi creezi dopuri; ajuţi dezvoltarea microbilor şi infecţiile; rişti să atingi timpanul”, susţine Otilia.

Aceasta mai spune că dacă urechea produce mai multă ceară, care cu vremea va alcătui dopuri, nu trebuie băgate beţisoare.

„Spală-te normal cu apă şi săpun pe dinafară, exact cum te speli zilnic pe faţă fără să-ţi sondezi (sper!) fosele nazale până-n sinusuri ca să-ţi faci nasul lună şi bec. Dacă totuşi dopul se va forma, ţi-l va scoate medicul cu jet de apă. Fiindcă, repet, ceara din ureche nu e jeg, aşa cum nici saliva din gură nu-i puroi. Iar odată format, când simţi clar că ai dop, atunci nici atâta nu mai bagi băţul. Fiindcă împingi înăuntru, blochezi drumul apei şi îngreunezi munca ulterioară a medicului la scos. Înainte de a ajunge la medic pentru scos dopul de ceară, nu strică să-ţi pui 1-2 zile câte 1-2 picături de ulei călduţ în ureche, asta de trei ori pe zi, fiindcă uleiul acela adună ceara într-un bol compact, înmoaie şi ajută scoaterea”, adaugă medicul arădean.

Vă mai recomandăm: 

Cum trebuie să procedăm atunci când am fost muşcaţi de căpuşe. Medic: „Este puţin probabil să faci boala Lyme“

„Roşu-n gât” este doar o legendă. Durerea în gât care ne păcăleşte şi ce legătură există între ea şi acidul gastric - explicaţiile medicilor
 

Mai multe pentru tine:
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”