Cum preparăm cea mai gustoasă supă cremă de leurdă
0Leurda, supranumită şi usturoiul sălbatic datorită mirosului pe care îl emană, este unul dintre primii vestitori ai primaverii şi este o plantă tot mai folosită în bucătăria românească.
Bucătarul arădean Radu Vidican spune că frunzele de leurdă sunt într-adevăr miraculoase, având proprietăţi depurative şi capacitatea de a purifica sângele, ficatul, stomacul şi intestinele.
De asemenea, acesta spune că se pot prepara diferite feluri de mâncare cu aceste frunze. Astăzi ne prezintă o supă cremă de leurdă.
Supa crema de leurda (4 porţii )
500 g leurdă
600 ml lapte
50 g unt
50 g făină
1 ceapă
30 g sare
30 g piper alb
50 g smântână
30 ml ulei
Călim ceapa în ulei puţin după care adăugăm leurda. Le călim bine pe amândouă şi adăugăm untul.
După ce untul s-a topit adăugăm făina şi o călim puţin, după care adăugăm laptele şi învârtim până se îngroaşă. Adăugăm sare şi piper şi mai lăsăm puţin pe foc, după care blendăm compoziţia şi adăugăm puţină smântână. Servim cu crutoane. Poftă bună!
Leurda este un condiment minunat în bucătărie. Se foloseşte foarte des în stare proaspată în salate sau la prepararea sosurilor reci pentru salate. Poate înlocui cu succes busuiocul pentru sosul pesto, de exemplu. Este extrem de gustoasă preparată termic, ca supa-crema de leurdă sau ca adaos în alte supe cremă cum ar fi cele de spanac sau de urzici, ori în ciorbe cu carne.
De asemenea, peştele pane sau la cuptor se asezoneaza foarte bine cu leurda, la fel şi preparatele din paste ori tocaniţele.
Vă mai recomandăm:
Chilli con carne, după reţeta unui bucătar din Arad participant la Chefi la Cuţite