Poliţia animalelor vrea ordonanţă preşedinţială pentru caii de la Cârlomanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Protecţia Animalelor s-a înfiinţat în Teleorman în decembrie 2010.Instituţia luptă acum să salveze 20 de cai de la Cârlomanu, subnutriţi şi neîngrijiţi, pe care i-a descoperit în urma unei sesizări.

Inspectoratul General pentru Protecţia Animalelor s-a înfiinţat la nivel naţional în 2009 şi un an mai târziu a apărut şi filiala din Teleoman a instituţiei. La scurt timp de la înfiinţare,  în atenţia organismului care apără necuvântâtoarele,  a ajuns cazul cailor de la Cârlomanu. “ Noi am primit o sesizare de la cineva care a trecut prin zona respectivă şi a văzut caii. Persoana a filmat , a fotografiat caii, aflaţi într-o stare jalnică şi ne-a sesizat cazul” ne-a spus Constantin Ganea, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Protecţia Animalelor.
Odată primită sesizarea,  inspectorii teleormăneni s-au deplasat la faţa locului. “ Am mers în zonă , am făcut şi noi fotografii şi am constatat că, într-adevăr, autorul sesizării avusese dreptate. Nu am văzut toţi caii , dar am înţeles că este vorba despre aproximativ 20 de animale, subnutrite şi semisălbăticite, care arată groaznic”, ne-a mai spus şeful Poliţiei Animalelor Teleorman. În urma cercetărilor făcute în zonă, inspectorii au aflat de la localnici că animalele aparţin unor familii de rromi care îi folosesc la muncă . “ Caii prezintă urme de violenţă, sunt agresaţi în mod repetat. Sunt semisălbăticiţi, nu răspund decât la comenzile proprietarilor, pe care i-am identificat. Martorii cu care am stat de vorbă ne-au confirmat faptul că sunt agresaţi şi urmele agresiunilor pot fi văzute cu ochiul liber” a mai spus Constantin Ganea.

Procedura de obţinere a ordonanţei durează

După confirmarea sesizării legate de caii de la Cârlomanu, Poliţia Animalelor Teleorman a demarat procedurile legale pentru salvarea acestora. “  Noi am început imediat demersurile pentru ridicarea lor. Demersurile făcute de noi vizează obţinerea unei ordonanţe preşedinţiale pentru preluarea animalelor şi ducerea lor într-un adăpost. “ Procedura e una de durată, nu este simplă. Noi vom face însă tot posibilul pentru a prelua animelele şi a le duce înr-un adăpost, unde să poată fi îngrijte” a adăugat inspectorul şef al Poliţiei Animalelor Teleorman.

Instituţia e cu ochii pe toţi proprietarii de animale

Dincolo de cazul cailor de la Cârlomanu, instituţia urmăreşte şi monitorizează toţi agenţii economici din zootehnie, dar şi simpli proprietari de animale. “ “ Poliţia animalelor are atribuţia de a-i monitoriza pe proprietarii de animale, urmârind dacă asigură hrana , adăpostul şi tratamentul medical. Am semnat şi un protocol cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară” a declarat Constantin Ganea. Proprietarii de animale care nu respectă măsurile legale adopotate, vor suporta consecinţele legii . Instituţia stă la dispoziţia tuturor celor care vor să sesizeze cazuri de violenţă împotriva animalelor sau alte nereguli. Numărul de telefon pentru sesizări este 0724.630.144.