Crăciun fericit! Tradiţii pentru spor şi sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Redacţia cotidianului Adevărul Alexandria îşi doreşte ca toţi teleormănenii să aibă, măcar astăzi, masa îmbelşugată foto: Claudiu Dumitrache

La marele Praznic al Crăciunului, cele mai frumoase tradiţii sunt legate de viaţa de familie. Toate îşi adună seva din mituri străvechi sau din cele creştine, din rodul rugăciunilor adresate Maicii Domnului şi Fiului ei, Iisus Hristos. Cu acest prilej, redacţia cotidianului Adevărul urează tuturor cititorilor „Crăciun fericit”!

Sărbătoarea Crăciunului este cel mai aşteptat moment al anului. Pretutindeni în lume, Crăciunul este considerat Sărbătoarea Iubirii şi a Familiei. Este cea mai frumoasă, cea mai caldă şi mai emoţionantă sărbătoare a lumii creştine. Crăciunul este o sărbătoare când uităm de griji, de supărări şi de obositorul cros prin viaţă şi redevenim copii.

Se spune că în noaptea de Crăciun se deschid cerurile şi doar oamenii cu suflet curat îl vor putea vedea pe Dumnezeu stând la masa Raiului, avându-l în dreapta sa pe Sfântul Nicolae, unul din sfinţii pe care Îl iubeşte foarte mult.

În legătură cu Moş Crăciun, în lumea întreagă circulă numeroase legende: unele povestesc cum s-a născut Iisus în ieslea gospodăriei lui Crăciun, alte mărturisesc convertirea lui Crăciun la creştinism.

De Crăciun nu se spală rufe, nu se dau bani cu împrumut, dar în schimb se dă mâncare pe săturate animalelor din gospodărie.

Din ziua de Crăciun şi până la Bobotează, pe 6 ianuarie, copiii merg să colinde cu Steaua la casele prietenilor şi vecinilor creştini.

Preparatele bogate în grăsimi, pericol pentru sănătate

Sărbătorile de iarnă nu sunt doar motiv de bucurie, ci şi de îngrijorare. Mesele copioase, stropite cu alcool, dau bătăi de cap oamenilor. Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi îi aduc pe unii dintre noi pe patul spitalului. Pentru a evita astfel de neplăceri, medicii avertizează să se mănânce moderat.

Specialiştii spun că ne putem feri de probleme dacă se consumă carne de porc şi preparate tradiţionale cu măsură, mai ales cele cu conţinut ridicat de grăsimi şi preparate termic, prin prăjire.

Cei mai expuşi problemelor sunt persoanele care urmează un tratament. Aceştia nu trebuie să întrerupă medicaţia, iar prăjelile şi alimentele bogate în grăsimi trebuie consumate cumpătat. Nici cei care au postit nu sunt ocoliţi de necazuri.

Medicii avertizează că reluarea unei alimentaţii bogate în grăsimi, tocături sau prăjeli poate cauza de cele mai multe ori afecţiuni digestive. Aceste mâncăruri trebuie evitate şi de persoanele care suferă de gastrită, ulcer sau colici. Diabeticii nu trebuie să renuţe la tratament şi sunt sfătuiţi să evite mesele copioase şi dulciurile. De asemenea, cardiacii trebuie să ocolească mâncărurile bogate în grăsimi sau sărate.

Redacţia cotidianului Adevărul Alexandria urează tuturor cititorilor „Crăciun fericit”!