Alba: Dan Simedru, doctorul în economie cu activitate de 17 ani în administraţia publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginer de profesie, Dan Simedru a contribuit la realizarea celei mai mari investiţii din ţară în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă. A contribuit decisiv şi la construirea şoselei de centură a oraşului Alba Iulia.

Născut: 25 februarie 1962, Cugir
Studii: Institutul Naţional de Administraţie Publică Bucureşti
Familie: căsătorit, o fiică

Dan Coriolan Simedru are o experienţă de peste 17 ani în administraţia publică. A ocupat funcţii importante atât la nivel local şi judeţean, cât şi naţional. Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi prefect de Alba, a demarat proiecte importante pentru dezvoltarea judeţului. De formaţie inginer, deţine şi o diplomă de doctor în economie.

Actualmente coordonează activitatea de implementare a Fondului Social European în Regiunea Centru. După absolvirea Facultăţii de Mecanică, Dan Coriolan Simedru a primit repartiţie la Uzina Mecanică din Cugir. „Meseria de inginer m-a acaparat şi m-a captivat. În paralel am predat o serie de materii tehnice la liceul din localitate. Provenind dintr-o familie de dascăli, mi-a plăcut şi munca la catedră“, povesteşte Dan Simedru.

Reţea de apă şi şosea de centură

La doar 30 de ani a fost ales consilier judeţean, iar apoi a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba. Printre cele mai importante realizări ale sale se află obţinerea finanţării pentru două mari proiecte.

„În perioada respectivă bugetul era centralizat, iar investiţiile depindeau de Guvern şi a trebuit ca prin lobby să obţinem bani. Este vorba despre Firul II de apă, cea mai mare investiţie din ţară în domeniul alimentării cu apă şi despre şoseaua d ecentură a municipiului Alba Iulia. De atunci apa nu mai e o problemă pentru locuitorii din Alba Iulia, Ocna Mureş şi Blaj“, a precizat Dan Coriolan Simedru.

Acesta povesteşte că fondurile pentru şoseaua de centură au fost primite printr-o jonglerie. „Datorită insuficienţei bugetare, nu se alocau bani pentru şoselele de centură. Pentru obţinerea finanţării, noi am botezat-o «Drum ocolitor Alba Iulia-Ciugud»“, a spus Simedru. Tot el este cel care a obţinut pentru Cugir statutul de zonă defavorizată.

„Indiferent de poziţia pe care m-am aflat, m-am străduit să-mi fac cât mai bine datoria faţă de cetăţeni“, a mai spus Dan Coriolan Simedru. Acesta a contribuit şi la programul de reabilitare a drumurilor judeţene, precum şi a şcolilor şi la reînnoirea parcului de microbuze şcolare.

Ce-i place: „Apreciez bunul simţ, bunul gust şi onoarea. Îmi place natura, orice ieşire în aer liber este un motiv de bucurie. Prefer ambianţa plăcută, un mediu cu cât mai puţină intervenţie din partea omului, prospeţimea, culoarea, liniştea. Îmi plac oamenii, de aceea am ales ca mai bine de 17 ani să mă dedic vieţii publice. Vreau să-i mulţumesc soţie mele Maria pentru înţelegerea de care a dat dovadă în aceşti ani în care am pus viaţa publică pe primul loc şi familia pe locul al doilea“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place mediocritatea care se erijează în valoarea autentică, răul din oameni şi indiferenţa. Detest mizerie, fie că e fizică sau morală. Nu-mi place faptul că nu reuşesc să-mi petrec toate duminicile în familie, aşa cum aş vrea şi cum mi-am dorit întotdeauna“.