Alba: Cetăţean spaniol căutat prin Interpol, arestat de Curtea de Apel Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia s-a aflat miercuri dosarul unui cetăţean spaniol condamnat la nouă ani de închisoare pentru abuz sexual asupra unui minor.

La Curtea de Apel Alba Iulia s-a aflat un dosar de soluţionare a cererii formulate de Parchet privind luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 29 zile în vederea prezentării şi punerii în executare a mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare din Spania pe numele lui David Yebra, cetăţean spaniol.

„Mandatul european de arestare a fost emis de către autorităţile judiciare spaniole la data de 17.06.2008, urmare unei sentinţe definitive  de condamnare la pedeapsa de 9 ani închisoare, pronunţată la data de 02.06.2004  pentru comiterea în perioada 13.11.2001-19.01.2002 în localitatea Ourense – Spania a două infracţiuni, respectiv, abuz sexual asupra unui minor şi determinarea unui minor de a-şi abandona domiciliul. Persoana solicitată a declarat că a luat la cunoştinţă despre motivul prezentării sale în faţa instanţei şi nu a formulat obiecţiuni cu privire la identitate“, se arată într-un comunical al Curţii de Apel Alba Iulia.

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că a fost înaintată instanţei doar semnalarea transmisă prin Interpol, urmând ca mandatul european de arestare să fie  prezentat la solicitarea Parchetului.

„Pentru a se asigura buna desfăşurare a procesului penal şi pentru a împiedica sustragerea persoanei solicitate de la urmărirea penală, Curtea a apreciat întemeiată solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, sens în care a dispus arestarea acesteia pe o perioadă de 5 zile,  începând cu data de 6 aprilie până la data de 10 aprilie 2011. Având în vedere lipsa de la dosar a mandatului  european de arestare emis de către autorităţile judiciare spaniole, instanţa a stabilit un nou termen de judecată pentru data de 8 aprilie, în vederea depunerii de către Parchet la dosar a mandatului european de arestare emis pe numele persoanei solicitate, precum şi traducerea acestuia“, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare.