Târgu-Mureş: 779 elevi mureşeni, beneficiari de calculatoare au venit lunar sub un leu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: 779 elevi mureşeni, beneficiari de calculatoare au venit lunar sub un leu

Se fac anchete sociale severe, spre a se evita atât declaraţiile false ale părinţilor privind veridicitatea declaraţiilor de venit şi a celor referitoare la bunurile familiei.

Pe data de 8 iunie, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, va afişa pe site-ul său, www.edu.ro, lista elevilor beneficiari de calculatoare, din cadrul programului „Euro 200”. În judeţul Mureş există 1870 de cereri aprobate, din care 779 sunt cu venit lunar sub un leu pe membru de familie, a precizat Adina Pui, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Dumitru Matei, inspectorul general şcolar, a arătat că dosarele vor fi verificate până pe data de 30 mai. „Anchetele sociale sunt efectuate de serviciile specializate din cadrul administraţiilor locale de care aparţin şcolile, la indicaţia directorilor acestor unităţi”, a spus Dumitru Matei. Acesta a subliniat că acel elev beneficiază de calculator, chiar dacă, de pildă, între timp părintele şi-a găsit loc de muncă, fiindcă la data anchetei sociale situaţia financiară a familiei sale îi permitea să fie eligibil, îndeplinind condiţiile. Anchetele sociale îi vizează atât pe părinţii care încearcă să fenteze legea cât şi pe preşedinţi de comisii care nu au verificat aşa cum se cuvine dosarele.

E vorba de situaţii în care elevi depun dosar chiar dacă în anii trecuţi a beneficiat de acelaşi ajutor un alt membru al familiei, sau elevi care au solicitat cei 200 de euro deşi au beneficiat de acest ajutor atunci când erau la altă unitate de învăţământ.

Calculatoare performante
În ultimii doi ani, din Mureş au beneficiat 3447 elevi de acest program „Euro 200”, constând dintr-un bon valoric cu care ei pot merge la magazinele specializate sau firmele distribuitoare de computere autorizate, spre a şi le ridica, cu precizarea că nu se acceptă calculatoare second-hand.

Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă ajutor financiar potrivit, este un calculator cu procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 160 GB hard-disk si software de bază. Beneficiari ai acestui ajutor trebuie să urmeze învăţământul de stat sau particular acreditat, şi aibă un venit brut pe membru de familie sub 150 lei. Într-un comunicat al Ministerului Educaţiei, se precizează că eventualele contestaţii vor fi rezolvate în termen de 15 zile de la depunere, după care va începe eliberarea bonurilor valorice.