Sapte semafoare rosii pana in UE
0Chiar daca Romania continua sa indeplineasca criteriile politice si pe cele ale unei economii de piata functionale, conditii fundamentale pentru statutul de viitoare membra a Uniunii Europene, si a
Chiar daca Romania continua sa indeplineasca criteriile politice si pe cele ale unei economii de piata functionale, conditii fundamentale pentru statutul de viitoare membra a Uniunii Europene, si a facut progrese notabile in ultima perioada, devansand Bulgaria, mai exista cateva domenii in care rezultatele reformelor nu sunt convingatoare sau, mai rau, nu se simt.
Raportul de monitorizare a fost precedat de un alt document foarte important: Comunicarea Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu in care se descriu actiunile viitoare ale Comisiei: scrisori de avertizare ce vor fi trimise imediat dupa prezentarea Raportului, informari periodice pe problemele specificate de raport realizate de expertii Comisiei si Statelor Membre, intalniri la nivel inalt pe problemele importante.
Toate aceste masuri vor servi ca baza pentru urmatorul raport de monitorizare pe care Comisia Europeana il va prezenta Consiliului si Parlamentului in aprilie-mai 2006. Acesta este de fapt cel mai important deoarece, Comisia Europeana spune foarte clar : " Pe baza si in contextul acestui raport (n. red. din aprilie-mai 2006), Comisia poate recomanda Consiliului sa amane intrarea uneia sau ambelor tari pana la 1 Ianuarie 2008, daca se indeplinesc conditiile definite in Tratatul de aderare pentru o astfel de amanare. Conform Tratatului, Consiliul poate decide amanarea uneia sau ambelor tari cu un an daca exta riscul ca una dintre ele sa nu indeplineasca criteriile de aderare pana in ianuarie 2007 intr-un numar important de domenii. Sau, in cazul Romaniei, daca conditii specifice in domeniile concurentei, justitiei si afacerilor interne nu sunt indeplinite. " Comunicarea Comisiei Europene arata in continuare toti pasii care urmeaza a fi parcursi in cazul amanarii aderarii, incluzand modificari de ordin bugetar la nivelul Uniunii, de ordin procedural la nivelul Tratatului de aderare, dar si un al treilea raport de monitorizare pentru toamna anului 2006, indiferent daca se recomanda sau nu amanarea aderarii.
Din punctul de vedere al Comisiei Europene, autoritatile romane trebuie sa faca ,eforturi crescute" in cazul urmatoarelor capitole: Libera circulatie a bunurilor, Libera circulatie a persoanelor, Libera circulatie a capitalului, Agricultura , Concurenta, Pescuitul, Controlul sanitar- veterinar. De asemenea, sunt absolut necesare ,actiuni decisive si urgente" in urmatoarele domenii : licitatiile din domeniul liberei circulatii a bunurilor , drepturile de proprietate intelectuala si industriala, problemele metionate la Capitolul Agricultura , capacitate administrativa in politica fiscala si politica de mediu, politica de coordonare a instrumentelor structurale. ,Actiuni urgente" sunt necesare si in afacerile interne, controlul frontierelor, aplicarea acquisului Schengen, lupta impotriva fraudei si coruptiei, daca Romania vrea sa fie ,pregatita pentru statutul de membru la data propusa".