Reuters: Sistemul feudal de vot românesc - cazul reprezentativ al primarului PSD penal reales

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă

România este constituită din două realităţi „foarte diferite“, dintre care una ghidată de un sistem „aproape feudal“, în care oamenii votează pentru a supravieţui, arată un reportaj al agenţiei de presă Reuters inspirat din cazul primarului comunei Dragomireşti (jud. Dâmboviţa) Dragoş Vlădulescu.

În 2014, primarul Dragoş Vlădulescu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Cu toate acestea, locuitorii din Dragomireşti l-au reales, mulţi dintre ei fiind convinşi că face o treabă bună.

Potrivit admiratorilor săi, Vlădulescu, primar în Dragomireşti din 2004, a modernizat şi construit şcoli, spitale şi biserici, a iluminat străzile, a conectat comuna la gaze şi a reparat drumurile.

„Am votat pentru el, merită“, recunoaşte Gheorghe Băicoianu, un pensionar de 64 de ani. 

Bărbatul nu pare interesat de problemele cu justiţia ale primarului.

„Nu mă interesează alte probleme, doar ceea ce văd cu ochii mei în localitate“, adaugă el.

Cazul Dragomireşti nu este singular în România, a patra cea mai coruptă ţară din UE în 2016 conform Transparency International, notează Reuters.

Tot în acel an, Partidul Social Democrat (PSD)  al lui Vlădulescu a câştigat alegerile la nivel naţional chiar dacă liderul său, Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru fraude în cursul referendumului din 2012.

Relaţie simbiotică

Potrivit sociologului Daniel Sandu, o parte din succesul PSD se datorează relaţiei strânse între guvernele pe care le formează şi primării.

„Într-un fel sau altul, partidul de guvernământ trebuie să-şi menţină controlul asupra acestor primari, pentru că ei aduc voturi, iar primarii au nevoie de partid, pentru că îi ajută să obţină fonduri. Este o relaţie simbiotică“, explică sociologul.

De fapt, toate partidele care s-au aflat la guvernare în România după căderea comunismului au fost acuzate de atribuirea preferenţială a banilor.

De exemplu, guvernul condus de PSD prevede pentru perioada 2017-2020 redirecţionări de fonduri pentru zonele pe care le controlează cu 17% mai mari decât pentru zonele dominate de opoziţie şi cu 40% mai mari decât zonele conduse de liderii minorităţilor etnice.

Sevil Shhaideh, succesoarea lui Dragnea la Ministerul Dezvoltării Regionale, a respins orice acuzaţie de atribuţie preferenţială a fondurilor. Potrivit ei, Programul Naţional de Dezvoltare Locală este axat pe judeţele mai sărace, mai populate şi cu cele mai multe unităţi administrative.

Între timp, Shhaideh, vizată la rândul ei de o anchetă pentru corupţie, şi-a pierdut postul în urma unei remanieri guvernamentale în octombrie 2017.

Sistem „aproape feudal“

Comisia Europeană monitorează evoluţia justiţiei româneşti, iar procurorii sunt concentraţi mai ales asupra cazurilor de corupţie, trimiţând în judecată sute de primari, consilieri judeţeni şi parlamentari din toate taberele.

Majoritatea dosarelor sunt legate de acordarea de achiziţii publice în schimbul mitei, fraudă cu fonduri europene, licitaţii trucate şi conflicte de interese. Cu toate acestea, puţini dintre cei acuzaţi pentru aceste fapte ajung în spatele gratiilor.

Încercările guvernului PSD de a dezincrimina mai multe infracţiuni de corupţie au declanşat cele mai mari proteste stradale din ţară în ultimele decenii. Şi totuşi, PSD, care a câştigat atât alegerile naţionale, cât şi cele locale, se bucură de un sprijin puternic.

„Există două Românii foarte diferite“, spune Daniel Sandu.

O Românie este prosperă şi dinamică, precum cea a capitalei, cealaltă, observabilă mai ales în spaţiul rural, este învinsa tranziţiei. Această a doua zonă este acaparată de un grup de politicieni care a dezvoltat un sistem de conducere „aproape feudal“.

În opinia lui Daniel Sandu, oamenii votează pentru acei primari despre care cred că vor aduce bani pentru comunitatea lor.

„Ei votează ca să supravieţuiască. Aceşti oameni se simt uitaţi, abandonaţi, pierzătorii tranziţiei şi cred că cea mai apropiată formă de supravieţuire este liderul sau partidul cel mai apropiat de ei“, conchide sociologul.

Mai multe pentru tine:
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”