Ministrul Muncii spune că în cazul a 140.000 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului recalcularea se face automat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a declarat, joi, la Iaşi, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a modificărilor privind acordarea indemnizaţiilor de creştere a copilului, că în cazul a 140.000 de beneficiari recalcularea se face automat, în timp ce restul de 40.000 de beneficiari pot opta pentru trimiterea documentelor în format electronic.

Pâslaru a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială din Iaşi, că la nivel naţional există 180.000 de persoane care au dreptul la indemnizaţiile de creştere a copilului şi că în cazul a 140.000 dintre acestea recalcularea se face automat de către instituţiile din subordinea Ministerului Muncii.

”Nu punem lumea pe drumuri decât în cazul în care este absolut necesar. Dacă un părinte este în concediu de doi ani, cu opţiunea de doi ani, şi în acest moment este înregistrat în sistem cu această opţiune, atunci nu trebuie să vină să-şi depună nicio hârtie, i se calculează automat. Dacă sunt părinţi care se află în cursul unui an de la naşterea copilului, dar mai au până la expirarea acestui termen, pot sta liniştiţi. Singurul moment în care trebuie să vină să depună documente este dacă doreşte să stea mai mult de un an. Părintele trebuie să vină cu cel puţin 30 de zile înainte să expire anul”, a afirmat ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru.

Potrivit acestuia, ministerul pe care îl conduce a trimis înştiinţări către primăriile din ţară, dar şi către agenţiile judeţene de plăţi ca oamenii să ştie în ce condiţii este necesar să vină să depună noi dosare.

Totodată, cei care trebuie să prezinte noi documente le pot trimite prin email la sediile judeţene ale agenţiilor de plăţi şi inspecţie socială.

”Am introdus, în premieră, posibilitatea ca oricine are acces la email să trimită documentele solicitate prin email la adresa fiecărei agenţii judeţene de care aparţin. În cazul Iaşiului, adresa este iasi_icc@mmanpis.ro. Beneficiarul trimite un email în care transmite cererea pe care o poate descărca online, o completează, scanează documentele, apoi adaugă documentele justificative şi le trimite pe email. Cineva de la AJPIS va trimite confirmarea şi un număr de înregistrare, iar persoana aşteaptă apoi să primească prin poştă documentul oficial. Cei care nu au acces la email pot să trimită prin poştă cu specificaţia prelungire/reluare drepturi indemnizaţie de creştere a copilului. Tot prin poştă le va fi trimis documentul care atestă înscrierea”, a afirmat ministrul Dragoş Pâslaru.

El a mai spus că se poate veni şi la ghişeu, la sediul agenţiei de plăţi şi prestaţii sociale din judeţul respectiv, ministerul având logistica necesară şi în cazul unui aflux sporit de beneficiari.

Ministrul Muncii a precizat că la Iaşi, spre exemplu, vor fi deschise trei ghişee, iar alte două se pot deschide oricând, dacă va fi nevoie.

El a afirmat că sunt necesare următoarele documente: copie după actul de identitate, o cerere tip, precum şi acte doveditoare (adeverinţă eliberată de ITM sau adeverinţă eliberată de angajator ori de AJOFM).

Ministrul Muncii Dragoş Pâslaru s-a aflat, joi, la Iaşi, unde a participat la o conferinţă pe teme de afaceri organizată în municipiu de întreprinzători privaţi.

Potrivit Legii privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, de la 1 iulie 2016, limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85 la sută din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), faţă de 600 lei în prezent.

De asemenea, limita maximă a indemnizaţiei este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85 la sută din veniturile nete realizate, iar suma suplimentară pentru gemeni/multipleţi sau pentru situaţii de suprapunere creşte la 85 la sută din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei, faţă de 600 lei în prezent, aminteşte Ministerul Muncii.

Tot de la 1 iulie, stimulentul de inserţie se stabileşte la 50 la sută din indemnizaţia minimă.

O altă noutate este faptul că solicitanţii nu mai sunt obligaţi să depună documentele doar la sediul agenţiilor teritoriale, ci le pot trimite şi prin poştă sau prin e-mail, în format scanat.

În plus, reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016 dacă cererea împreună cu actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie - 1 august 2016, inclusiv.

Mai multe pentru tine:
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă