Mai sunt şi E-uri bune!
0Afirmaţia că toţi aditivii alimentari sunt nocivi este falsă. Deşi foarte plăpândă, există totuşi şi o listă de E-uri de substanţe benefice sănătăţii, compuşi pe care ar trebui
Afirmaţia că toţi aditivii alimentari sunt nocivi este falsă. Deşi foarte plăpândă, există totuşi şi o listă de E-uri de substanţe benefice sănătăţii, compuşi pe care ar trebui să-i căutaţi atunci când analizaţi lista de ingrediente ale unui preparat alimentar.
În ultimul timp, psihoza aditivilor alimentari - aşa numitele "E"-uri - a aprins spiritele şi a creat o reală îngrijorare în rândul consumatorilor. Copleşitoarea listă de E-uri nocive pentru organism cuprinde însă şi câteva E-uri benefice, pe care ar fi bine să le căutaţi pe etichetele alimentelor pe care le cumpăraţi.
Din păcate, pentru a găsi alimentele care să conţină astfel de substanţe, va trebui să căutaţi multe produse, iar preţul unui astfel de produs s-ar putea să vă descurajeze, deoarece aceşti aditivi sunt naturali şi deci foarte scumpi. Directorul Institutului de Chimie Alimentară, dr. Gheorghe Mencinicopschi, ne-a explicat care sunt E-urile sănătoase şi cum acţionează în favoarea sănătăţii organismului.
E140 - clorofila şi clorofilina (pigmentul verde din frunze) - sunt importante pentru menţinerea unui pH normal (echilibrul acido-bazic) şi pentru eliminarea toxinelor din organismul uman.
E160(a) - beta-carotenul, substanţa care se găseşte, de exemplu, în morcovi, are efect antioxidant şi anticancerigen. Este substanţa din care ia naştere vitamina A. De asemenea, este un scut natural împotriva unor toxine alimentare (radicalii liberi). Cercetări medicale recente au descoperit că alimentele bogate în beta-caroten reduc riscul producerii cancerului, în special cancerul pulmonar.
E160(D) - licopenul - o "rudă" a beta-carotenului - se găseşte în stare naturală în tomate şi în grepfrutul cu miezul roşu. Are efecte antioxidante, cu alte cuvinte sunt un soi de paznici interni, care protejează celulele umane împotriva unuia dintre cei mai redutabili duşmani: radicalii liberi. Aceştia sunt molecule care deteriorează membranele celulelor şi atacă ADN-ul. Procesul de distrucţie celulară poartă şi numele de stres oxidativ. Se consideră că radicalii liberi generează afecţiuni ale inimii, cancer şi accelerează îmbătrânirea. Potrivit studiilor Universităţii Cornell, din SUA, licopenul distruge de 10 ori mai mulţi radicali liberi decât vitamina E, care era considerată campioana luptei antioxidative. Studii recente au arătat că licopenul scade riscul de cancer de prostată.
E162 - pigmentul roşu din sfeclă - un colorant natural, care, spre deosebire de coloranţii chimici, este lipsit de efecte adverse.
E181 - acid tanic din cojile de nucă şi ceaiul verde şi negru, cunoscut pentru efectele antiinflamatorii şi proprietăţile germicide (antibacteriene).
E300 - acidul ascorbic sau vitamina C, cu puternic efect antioxidant.
Sunt sănătoşi şi aditivii cu indicativul E306 până la E309 - tocoferoli sau vitamina E, cu puternic efect antioxidant.
E410 - guma de caruba (inclus în budinci, produse lactate, îngheţată, brânzeturi, şerbeturi, guma de mestecat, nectaruri, ciocolată) este un extract care produce scăderea colesterolului.
E552 - silicat de calciu, ce este similar cu pulberea din farmacii, administrată împotriva arsurilor de stomac.
E636 - maltol, care se găseşte în malţul prăjit şi care se foloseşte pentru sporirea gustului alimentelor.
Pe lista aditivilor benefici organismului se numără şi E101 - riboflavina sau vitamina B2.
De asemenea, E407 - caragenan este un emulsifiant prezent în multe preparate, de la îngheţată până la preparatele din carne, util în curele de slăbire.
Un alt compus benefic (cu excepţia celor care nu suferă de anumite boli ale tubului digestiv) este şi E440 - pectina, prezentă în dulceţuri, jeleuri şi preparatele de patiserie, este utilă împotriva hipercolesterolemiilor şi pentru reglarea tranzitului intestinal.
Includerea unui aditiv benefic în compoziţia unui preparat alimentar nu-i conferă însă acestuia automat proprietăţi benefice sănătăţii dacă pe lângă un E bun există şi alte câteva nocive.