Ciurchea: Persoanele care nu au primit cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale şi după 1 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
500.000 de români nu au intrat încă în posesia cardului FOTO Adevărul

Cei aproximativ 500.000 de români care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate, obligatoriu de la 1 mai vor putea beneficia de servicii medicale şi în lipsa documentului electronic. Aşa a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Cei aproximativ 500.000 de cetăţeni care nu au primit cardul şi au nevoie de un serviciu medical: se duc la acel furnizor de servicii medicale unde au trimitere sau unde doresc, în funcţie de situaţie şi în sistem se vede dacă a fost emis cardul”, a explicat Ciurchea.

Oficialul a subliniat că serviciile acordate fără card vor fi atent monitorizate de autorităţi.

„Toată lumea trebuie să ştie că aceste situaţii sunt monitorizate separat. Vom avea în sistemul informatic o evidenţă clară a acelor servicii medicale acordate fără a prezenta cardul. În perioada imediat următoare ne vom concentra pe aceste situaţii. Nu dorim ca un pacient care din diverse motive nu a intrat în posesia cardului să nu primească serviciu”, a completat Ciurchea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, dintre cele peste 14.000.000 de carduri tipărite până în prezent, au ajuns la pacienţi mai mult de 96%. Doar 4.000.000 au fost iniţializate până în prezent.

Medicul i-a sfătuit pe pacienţi ca în cazul în care plătesc un serviciu medical, să nu ofere furnizorului şi cardul. "Serviciul este decontat de Casă, ai folosit cardul, nu-l plăteşti. Dacă îl plăteşti, nu mai dai cardul", a afirmat Vasile Ciurchea.