Cazul alpinistului, la psihiatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii vor să afle dacă bărbatul care i-a tăiat frânghia unui alpinist avea sau nu discernământ.

Costel Stoian (58 de ani), bărbatul care i-a tăiat sâmbătă după-amiază frânghia alpinistului utilitar care efectua izolaţii la un bloc din Constanţa, a fost audiat din nou de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.  Bărbatul acuzat de tentativă de omor şi-a menţinut luni declaraţiile iniţiale, susţinând că n-a observat că alpinistul Gligore Ilea (31 de ani) este încă suspendat de coardă. Tânărul muncitor s-a prăbuşit în gol de la etajul 3, însă a supravieţuit. ­„L-am ameninţat că-i tai coarda, dar n-am vrut să-l omor", le-a declarat Stoian anchetatorilor.

El a afirmat că nu a intenţionat nicio clipă să-i facă rău alpinistului utilitar şi că nu şi-a dat seama că acesta era în pericol de moarte. Spăşit, Stoian a declarat că regretă fapta. „Am dispus ca bărbatul să fie supus unei expertize psihiatrice pentru a se stabili dacă avea discernământ în momentul comiterii faptei. Expertiza va fi efectuată de specialişti ai Serviciului Judeţean de Medicină Legală Constanţa", a precizat procurorul de caz Matei Dragomir. Victima, Gligore Ilea, a fost deja examinată medico-legal. Legiştii i-au dat certificat pentru 30 de zile de îngrijiri medicale. Alpinistul este internat în Secţia de Chirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Kovesi critică procurorul de caz

În aceeaşi zi în care Costel Stoian era audiat, procurorul general al României a decis ca dosarul să fie preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Codruţa Kovesi şi-a explicat ieri decizia: „Unul dintre motivele pentru care acest dosar a fost preluat de la Constanţa a fost şi mediatizarea. Dar în subsidiar vă pot spune că şi lipsa fermităţii de care a dat dovadă procurorul a fost unul dintre motivele care au dus la preluarea acestei cauze. Am repartizat dosarul unui procuror de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică."