Armata libaneză revineîn sudul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a oferi ajutoare materiale celor afectaţi de război şi a demara lucrările de reconstrucţie.Trupele, primite triumfal dincolo de fluviul LitaniPe mare, din portul Tyr, sau pe drum, blindatele şi

a oferi ajutoare materiale celor afectaţi de război şi a demara lucrările de reconstrucţie.

Trupele, primite triumfal dincolo de fluviul Litani
Pe mare, din portul Tyr, sau pe drum, blindatele şi soldaţii libanezi se îndreaptă spre sudul ţării, unde n-au mai fost din 1969. Operaţiunea a debutat joi dimineaţa şi continua ieri în forţă, soldaţii trecând de fluviul Litani - un fel de "graniţă naturală" cu Libanul de sud - desfăşurându-se în zonă. Corespondenţii străini aflaţi la faţa locului relatează că, potrivit tradiţiei, localnicii i-au primit cu orez şi flori pe soldaţi, pretutindeni consemnându-se numeroase manifestări de bucurie. Ziariştii au transmis şi că numeroşi locuitori din sud apreciază că trupele regulate n-ar fi ajuns curând acolo fără Hezbollah, "care a repurtat victoria în lupta împotriva Israelului".
Armata "ţării Cedrilor" n-ar fi fost capabilă să vină în sud fără mişcarea şiită, întrucât ea nu dispunea nici de arme şi nici de competenţe pentru a face faţă armatei israeliene. În paralel, trupele Tsahal (armata israeliană) se retrag gradual din zonele pe care le-au cucerit în urma ofensivei declanşate la 12 iulie. La cinci zile după încetarea focului, spre sudul libanez se îndreaptă şi o mare de refugiaţi şi convoaie militare. Acestor semne timide de normalizare li se alătură relaxarea blocadei aeriene şi maritime impuse de Israel. Deja, s-au reluat zborurile comerciale pe aeroportul internaţional Beirut. Cât priveşte realitatea propriu-zisă din sud, amintiţii trimişi speciali relatează că activiştii Hezbollah s-au făcut nevăzuţi, dar că sunt prezenţi şi vor rămâne.

Hezbollahul plăteşte reconstrucţia Beirutului
În tradiţionalele fiefuri ale mişcării, tineri în civil evacuează resturile caselor distruse sau circulă pe scutere pentru a supraveghea ceea ce se petrece. Între timp, la Beirut, numeroşi oameni au revenit în zona sudică aflată sub controlul Hezbollah. De altfel, miliţia respectivă pare a fi nu doar una bine înarmată, ci şi o organizaţie civilă bine structurată. Astfel, ingineri şi arhitecţi care se revendică din Hezbollah străbat sudul Beirutului pentru a face planuri în vederea demarării reconstruirii cartierelor distruse. În paralel, finanţiştii grupării promit ajutoare concrete şi fac precizări că "banii nu sunt o problemă pentru Hezbollah". Deşi nu se specifică locul de unde ei provin, e mai mult decât sigur că sursa este Iranul şi, poate, Siria. Dincolo de toate acestea, un lucru e cert şi se conturează tot mai pregnant: Hezbollahul a ieşit întărit din acest război ce a vizat lichidarea sa.

Mai multe pentru tine:
Jurnalism de proastă calitate, taxat: Familia lui Schumacher a fost despăgubită pentru un interviu trucat
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Baza sportivă complexă unică în țară. Întreaga stațiune montană și facilitățile, opera unui singur om FOTO VIDEO
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Neil Lennon, primele decizii la Rapid: a stabilit data reunirii lotului și cantonamentele de vară
Franța a devenit una dintre cele mai neatractive țări din pentru energie regenerabilă
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Două dosare penale pentru violenţă la o şcoală din Târgu Mureş. „Nu e conflict între copil şi copii, copil și învățătoare. Este o dispută legată de orgolii”, spune directorul
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
Încă un mare actor completează distribuția în Rai. Era prieten bun cu Amza Pellea, Mircea Albulescu și Marin Moraru
Bucureștiul oferă un nou pachet de ajutor pentru Chișinău. Ciolacu: Planul Rusiei de a îngenunchea Repuplica Moldova folosind arma energiei a eșuat