Tratament care combate efectele radiaţiilor nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antibioticele administrate după iradiere previn pătrunderea bacteriilor intestinale în sânge

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că o combinaţie de două medicamente poate proteja organismul de dozele letale de radiaţii. Noul tratament ar putea fi util în caz de accidente nucleare.

Citeşte şi:
Cum ne protejăm de radiaţiile telefonului mobil

Eva Guinan şi Ofer Levy de la Universitatea Harvard au investigat 48 de persoane care au fost expuse unor doze mari de radiaţii înainte de a urma un transplant de măduvă osoasă. Ei au observat că, în urma expunerii la radiaţii, nivelul unei proteine numite proteină bactericidă care induce creşterea permeabilităţii a scăzut de 71 de ori sub media considerată normală. La 37 dintre persoanele analizate, proteina nu a putut fi detectată. Ea joacă un rol important în apărarea organismului de bacteriile „rele" din intestin.

Iradierea afectează imunitatea

Dozele mari de radiaţii afectează corpul prin mai multe mecanisme, iar unul dintre acestea este reducerea ritmului de diviziune al unor celule, cum sunt cele intestinale. Ca urmare a afectării intestinului, bacteriile „rele" se multiplică şi pătrund în circulaţia sangvină, provocând infecţii. Antibioticele pot fi utile pentru a distruge aceste bacterii, dar cercetătorii de la Universitatea Harvard au găsit un tratament mai eficient, compus dintr-un antibiotic din clasa fluorochinolonelor, administrat pe cale orală, şi din proteina bactericidă, sub formă injectabilă. Cele două medicamente nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană.

Terapia creşte speranţa de viaţă

În cadrul unui studiu, oamenii de ştiinţă au expus trei grupuri de şoareci de laborator unor doze foarte mari de radiaţii. Primul grup a primit un antibiotic din clasa fluorochinolonelor, cel de-al doilea - combinaţia de medicamente, iar cel de-al treilea nu a primit niciun tratament. Aproape 80% din şoarecii cărora le-a fost administrată combinaţia de medicamente au supravieţuit radiaţiilor, comparativ cu 40% din cei care au primit doar antibioticul.

Studiul de laborator a arătat că tratamentul este eficient chiar şi atunci când este luat la 24 de ore de la expunerea la radiaţii. Un alt avantaj este acela că poate fi depozitat pentru perioade mai îndelungate de timp, în eventualitatea unui accident nuclear sau al unui atac terorist, spun autorii studiului.