Cum distruge alcoolul capacitatea organismului de a lupta contra infecţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alcoolul reduce abilitatea organismului uman de a lupta împotriva infecţiilor, arată un studiu efectuat de cercetătorii Universităţii Massachusetts, din SUA.

Dincolo de efectele pe termen scurt, precum reducere capacităţii de concentrare, de a conduce autovehicule şi de a vorbi coerent, băuturile alcoolice au efecte nocive pe termen lung care se răsfrâng asupra sistemului imunitar.

Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universitatea Massachusetts au demonstrat că alcoolul reduce abilitatea organismului de a lupta cu infecţiile cauzate de virusuri.

Totodată, persoanele care consumă zilnic băuturi alcoolice îşi vor reveni mai greu dacă suferă diverse trauma fizice, arată studiul publicat în jurnalul de imunologie "BioMed Central".

Coordonatorul studiului, cercetătorarea de origine maghiară Gyöngyi Szabó, a testat efectele alcoolului asupra celulelor sistemului imunitar, folosind mostre de sânge de la voluntari sănătoşi.

Rezultatele cercetării au arătat că nivelul monocitelor, globulele albe din sânge care luptă cu infecţiile, a fost redus considerabil după doar şapte zile de consum zilnic de alcool.

"O astfel de reducere afectează sever capacitatea organismului de a se lupta cu infecţiile", a adăugat profesorul Szabó.

Nocivitatea alcoolului asupra organismului uman a fost confirmată în repetate rânduri, atât prin studii internaţionale, cât şi prin diagnosticele puse persoanelor băutoare. Nu există organ din corp care să nu fie afectat de băuturile alcoolice, ficat, creierul şi aparatul digestiv fiind cele mai expuse riscurilor.