Celulele stem, şansa pentru un viitor mai sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicina a ajuns în punctul în care, prin intermediul celulelor stem, ne dă posibilitatea de a ne asigura viitorul din punct de vedere medical. Află cum se recoltează aceste celule şi cum pot fi de folos, în egală măsură, şi unui copil, dar şi unui adult.

În prezent, leucemia nu mai înseamnă obligatoriu condamnare la moarte, deoarece se poate trata cu ajutorul celulelor stem. În România, prima recoltare de celule stem din sânge placentar a fost realizată în anul 2006, însă abia la sfârşitul acestui an va avea loc primul transplant cu celule depozitate într-o bancă din România.

Beneficiarul este Vlad Andrei Decu, un copil de 5 ani din Călărași, care s-a născut cu o boală de sânge ereditară, numită betatalasemie majoră. Vestea cumplitei boli i-a făcut pe părinţii lui Vlad să ia hotărârea de a  mai aduce un copil pe lume, pentru a-i oferi băieţelului lor şansa unui tratament cu celule stem.

Vindecă peste 70 de boli

Celulele stem se deosebesc de cele obişnuite prin capacitatea de a se multiplica, mai exact, de a da naştere la celule-fiice diferite, capabile de a înlocui o serie de ţesuturi lezate. Această caracteristică le conferă calitatea de fi utilizate în tratarea a peste 70 de boli ( de la Parkinson, scleroză multiplă, boli cardiovasculare, la diabet şi câteva tipuri de cancer).

Celulele stem se pot recolta fie la naştere, din sângele placentar, fie, în cazul unui adult, din măduva osoasă şi din sângele periferic (de la nivelul membrelor), deoarece sunt considerate zonele cu cea mai mare densitate de celule stem. Din momentul în care sunt recoltate, celulele stem sunt conservate în bănci speciale, contra cost.

Giulia Crişan, o avocată de 34 de ani din Bucureşti, este una dintre miile de mămici care au văzut în recoltarea celulelor stem un mijloc de a ajuta copilul să aibă un viitor mai sigur din punct de vedere medical.

„În luna a V-a de sarcină am hotărât să recoltez celulele stem din sângele placentar al copilului meu, pentru a fi mai liniştită", povesteşte Giulia Crişan. În general, recoltarea durează maximum trei minute, iar mama şi nou-născutul nu simt niciun disconfort. Înainte de a fi puse la păstrare, celulele sunt testate în laborator pentru a se verifica starea lor.

„Rezultatele privind viabilitatea celulelor stem recoltate au sosit după o lună. Băieţelul are acum un an şi jumătate şi este sănătos. Sper ca niciodată să nu fim nevoiţi să apelăm la aceste celule", povesteşte Giulia Crişan.

„Viitorii părinţi ar trebui să aibă în vedere faptul că, până în prezent, experienţa clinică cea mai bogată este în domeniul hematologiei (boli de sânge), dar se realizează cercetări în vederea utilizării lor pentru refacerea unor organe", explică Adina Scaringi, director de marketing la Cord Blood Center.

Mădălina a reuşit să se vindece cu ajutorul celulelor stem

Se plăteşte o rată anuală

În cel mai scurt timp după recoltare, celulele stem trebuie puse la păstrare în băncile special create.

Însă, aşa cum păstrarea economiilor la bancă implică o serie de costuri, la fel se întâmplă şi în acest caz. Mai exact, părinţii trebuie să acopere o serie de cheltuieli: pentru setul de recoltare, pentru transport, prelucrare, analize primare şi complexe, criogenare etc.

Costurile la care se ridică o astfel de procedură sunt de aproximativ 3.300 de lei, însă băncile oferă şi posibilitatea achitării lor în rate. După primirea certificatului, se va stabili şi rata anuală care trebuie achitată timp de 18 ani şi care va fi cuprinsă între 150 şi 190 de lei.

Pot fi salvatoare şi pentru adulţi

Giulia, împreună cu băieţelul ei

În cazul unui adult, celulele stem pot proveni din două surse: fie de la cel în cauză, pacientul, fie de la un donator cu care este compatibil. În situația de a face un transplant de celule stem s-a aflat și Mădălina Rândașu, o tânără de 34 de ani din București care a fost diagnosticată cu limfom Hodgkin.

Boala Mădălinei era de fapt o recidivă, deoarece o mai avusese la vârsta de 15 ani, iar atunci se tratase prin metodele tradiționale. De data aceasta însă, medicii au sfătuit-o să apeleze la transplantul cu celule stem, care au fost recoltate chiar din sângele ei.

„Aș dori să transmit tuturor persoanelor bolnave să apeleze cu încredere la celulele stem, deoarece mie mi-au salvat viața", povestește Mădălina Rândașu. În România, transplanturile de celule stem sunt subvenționate de Ministerul Sănătăţii, iar pacientul trebuie să suporte doar costurile kitului de recoltare, care se ridică la suma de 1.000 de euro.

Există doar şase bănci acreditate

În România există peste 10 bănci de celule stem, însă dintre acestea doar şase au aviz de funcţionare emis de Agenţia Naţională de Transplant din Bucureşti. Acestea sunt: Biogenis, Cord Blood Center, Stem Sure, Stem-Health Unirea Cells Life Center şi Cryo-Save.

Prin urmare, înainte de a semna contractul, viitorii părinţi ar trebui să-l citească atent, mai ales că se încheie pe 18 ani. „Contractul se poate semna oricând pe parcursul sarcinii, dar nu mai târziu de luna a opta, deoarece există pericolul să nu mai rămână suficient timp pentru stabilirea formalităţilor, mai exact trimiterea kitului de prelevare şi instruirea medicului în cazul în care acesta nu a mai recoltat celule stem", explică Cristian Lăcraru, director de comunicare la Biogenis.