Ce poţi trata prin luminoterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a elimina problemele tenului, dar şi pentru a scăpa de insomniile frecvente şi de depresii, poţi încerca „medicamentul" numit lumină.

Luminoterapia constă în expunerea la surse luminoase, de culori şi de intensităţi diferite, în condiţii controlate. Intensitatea luminii folosite în tratament poate fi foarte mare, de aceea acest tip de terapie se realizează doar sub îndrumarea unui terapeut.

Bineînţeles, ideal ar fi să-ţi petreci cât mai mult timp în lumină naturală, deoarece aceasta este de 25 de ori mai eficientă decât lumina emisă de o lampă de luminoterapie. Totuşi, în această perioadă, când zilele sunt mai scurte, ne expunem tot mai puţin la lumină naturală.

De aceea, specialiştii ne recomandă luxterapia, pentru a combate efectele lipsei de lumină. În prezent, există şi lămpi de luminoterapie care se pot folosi acasă, însă şi pentru utilizarea acestora este nevoie de recomandarea unui specialist.

Alungă depresia sezonieră

Ochiul transformă lumina în impulsuri electrice care ajung la creier, declanşând eliberarea de serotonină, responsabilă cu buna dispoziţie.

Astfel, stările depresive cauzate de zilele scurte şi temperaturile scăzute pot fi ameliorate după câteva şedinţe de luminoterapie, efectuate acasă. Lipsa luminii naturale are un efect nefast asupra creierului. Din această cauză, în corp nu se mai secretă hormonii bunei dispoziţii (serotonina şi endorfinele), consecinţele fiind stările depresive.

Combate insomniile

Specialiştii recomandă şedinţe regulate de luminoterapie şi celor care au probleme cu somnul, deoarece joacă un rol important în reglarea ritmului circadian (noapte-zi). Rezultatele unor teste clinice au scos la iveală că terapia cu lumină este eficientă pentru ameliorarea diferitelor probleme cu somnul, cum ar fi trezitul în miez de noapte, insomniile şi sindromul picioarelor neliniştite.

Întârzie îmbătrânirea

Lumina este recunoscută pentru capacitatea de a încetini procesul de degradare a pielii, specific înaintării în vârstă. De asemenea, specialiştii recomandă dispozitivele de lumină puternică pentru persoanele cu ten acneic, deoarece lumina, ca şi razele ultraviolete, reduce excesul de sebum. Luminoterapia mai poate fi utilizată în tratarea psoriazisului, dermatozelor sau eczemelor.

Poate fi dăunătoare pentru ochi



Deoarece razele ultraviolete (UV) pot fi dăunătoare pentru ochi, trebuie să ne asigurăm că dispozitivul folosit nu emite UV sau că are un filtru UV.

Lămpile de luminoterapie nu sunt recomandate persoanelor care suferă de cataractă, retinită pigmentară sau de glaucom, şi nici nu trebuie utilizate în paralel cu tratamentele care includ antibiotice, deoarece interacţiunile pot fi dăunătoare.

Cum poţi folosi acasă lămpile



Folosirea acestora este destul de simplă, dar se face numai la indicaţia terapeutului. În funcţie de recomandările de pe cutie, reglează intensitatea luminii (maximum 10.000 de lucşi) şi ţine-o îndreptată spre zona afectată.

Specialistul nostru
Luciana Stanciu


terapeut spa

Cromoterapia foloseşte culorile pentru reechilibrarea organismului pe plan fizic şi emoţional. Din larga paletă a cromoterapiei, face parte şi luminoterapia, recunoscută pentru stimularea activităţii biologice a organismului, lipsa luminii putând duce la tulburări grave. Lumina solară puternică, care lipseşte în anotimpul rece, poate fi într-o oarecare măsură substituită cu dispozitive de lumină artificială.

Culorile lămpilor de luminoterapie se aleg în funcţie de starea de spirit sau de nevoile organismului: galben pentru stimularea digestiei, verde pentru calmarea şi pentru combaterea stresului etc. În luminoterapie, în funcţie de indicaţia terapeutului, putem mări sau micşora intensitatea luminii.

Dispozitivele de luminoterapie care se folosesc acasă sunt destinate afecţiunilor medii şi minore (afecţiuni ale tenului, depresii uşoare) şi întăririi sistemului natural de apărare a organismului. Aceste lămpi au instrucţiunile înscrise pe etichetă şi trebuie utilizate doar conform acestora.

Sfat

Expune-te zilnic cel puţin zece minutela lumină naturală, chiar şi în zilele înnorate.

Mai multe pentru tine:
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”