7 mai, Ziua mondială împotriva astmului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii, nu poate fi vindecată, dar poate fi ţinută sub control. Societatea Română de Pneumologie organizează testări gratuite  - spirometrii - în Bucureşti pentru pacienţi şi persoane la risc.

STOP pentru astm este sloganul sub care se desfăşoară în acest an Ziua Mondială de luptă împotriva astmului. Pacienţii trebuie să facă testări periodice (spirometrii), să evalueze detaliat simptomele împreună cu medicul şi, cel mai important, să ia tratamentul cu acurateţe. Astfel astmul poate fi controlat“ a declarat astăzi prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Spirometriile sunt testările cele mai simple, neinvazive, nedureroase şi deloc consumatoare de timp pe care le poate face cineva cu probleme respiratorii.

„De peste 11 ani facem în luna mai, cu ocazia zilei mondiale a astmului, testări gratuite pentru pacienţii diagnosticaţi şi pentru persoanele la risc. Şi anul acesta oferim spirometrii gratuite pe 11-12 mai, în curtea Spitalului Colţea, cu intrare dinspre Bdul Ion C. Brătianu. Sperăm să vină cât mai mulţi oameni“ adaugă prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Scopul tratamentului împotriva astmului este reducerea şi prevenirea atacurilor de astm, denumite şi episode sau crize şi care se manifestă prin tuse, dispnee, respiraţie şuierătoare, senzaţie de sufocare, anxietate. Acestea pot fi prevenite prin controlul unor factori de risc: fumatul: aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm apar la fumători; mediul de la serviciu: astmul ocupaţional apare ca o reacţie la alergeni de la locul de muncă;  mediul de acasă: praful, acarienii, gândacii  - este demonstrat că oamenii care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe riscuri să facă astm decât ceilalţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că schimbările climatice şi poluarea au impact direct asupra sănătăţii oamenilor şi mai ales a sănătăţii plămânului. Creşterea continuă a temperaturilor va conduce la creşterea poverii astmului.

În România, sunt aproximativ un milion de oameni care suferă de astm bronşic, 10% din ei au astm sever.