VIDEO Rromii din Sadova iau şi salariu şi ajutor social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de muncă au constatat că rromii din Sadova sunt şi cazuri sociale, şi salariaţi cu documente de muncă. Pentru cei aproximativ 2.000 de beneficiari ai ajutoarelor sociale din comuna doljeană se scot lunar din vistieria bugetului local 300.000 de lei.

Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au cerut suspendarea plăţilor pentru dosarele ilegale în care se acordă ajutorul minim garantat la Sadova. Primele concluzii au arătat că peste 40% din dosare nu au fost făcute corect.

Mai citeşte şi:

Trăiesc în vile de lux din ajutorul social

Iaşi: Sute de şomeri „curtaţi“ de angajatori refuză să lucreze

Ajutorul de şomaj, mai atractiv decât munca


Inspectorii ITM au constatat că sunt foarte multe persoane care cumulează mai multe ajutoare de la stat sau primesc şomaj, dar sunt şi angajaţi fără forme legale de muncă.

„Până acum, pe partea ITM am constatat că la Sadova există 155 de persoane care, deşi au contracte de muncă, primesc şi ajutor social de la stat", arată inspectorii. Aceştia spun că nu toţi beneficiarii de ajutoare vor fi suspendaţi de la plată, ci doar aceia care nu au acest drept.

„La Sadova este un control mixt în care sunt implicate Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar şi Poliţia. Vom solicita date de evidenţă să vedem care dosare se suprapun veniturilor, acolo unde este cazul, dar şi pentru identificarea celor care sunt plecaţi în străinătate pentru a vedea dacă sunt sau nu beneficiari", a declarat directorul ITM Dolj, Cătălin Mohora. Mai mulţi locuitori din Sadova, plecaţi în străinătate, beneficiază de ajutoarele de la stat.

Conducerea ITM Dolj i-a dat, ieri, un termen de zece zile primarului din Sadova pentru revizuirea dosarelor de ajutor care se suprapun cu alte venituri. „O să ne conformăm. Am cerut o păsuire de o lună pentru a putea să revizuim toate dosarele şi să reglementăm toate anchetele sociale", a explicat primarul Vasile Jianu. Tot de ieri, aflând că sunt inspectorii pe teren, şi alţi primari din Dolj au dat ordin să se revizuiască anchetele sociale.

Ajutoare lunare de 300.000 de lei

Deşi se feresc să confirme în mod oficial, mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor locale susţin că numărul asistaţilor social a explodat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, în toamna anului 2009. Numai la Sadova, anul trecut, numărul dosarelor pentru ajutoare sociale aproape s-a dublat.

La locuitorii din Sadova ajung, lunar, ajutoare sociale în sumă de 300.000 de lei. De aceşti bani beneficiază, în baza Legii 416/2001, aproximativ 2.000 de persoane din totalul celor 8.000 de localnici. O treime dintre beneficiari se lăfăie însă în vile şi bolizi, iar sute de mii de lei, date ca ajutoare sociale de la stat, au ajuns în buzunarele lor fiindcă anchetele sociale ale Primăriei au fost făcute superficial.  

"Vom solicita date de evidenţă să vedem care dosare se suprapun veniturilor."
Cătălin Mohora
directorul ITM Dolj

Cum ar putea fi folosiţi banii

Dan Cherciu, preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din cadrul Consiliului Local Craiova, spune cum ar putea fi folosiţi cei 300.000 de lei alocaţi lunar pentru asistenţa socială de la Sadova.

„În cazul unei primării din mediul rural s-ar putea achita salariile pe cel puţin zece luni a 13 angajaţi sau s-ar putea plăti 12 profesori dacă e să luăm salariu mediu privat, de 1.200 de lei lunar", a declarat acesta.