VIDEO Procesul lui Karadzici se va relua luni. Acesta riscă închisoarea pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Procesul lui Karadzici se va relua luni. Acesta riscă închisoarea pe viaţă

Un judecător al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a dispus ca procesul fostului lider bosniac Radovan Karadzici să fie reluat luni, convocând pentru ziua următoare o audiere pe problemele ridicate de absenţa acuzatului, scrie Christian Science Monitor.

Judecătorul sud-coreean O-Gon Kwon a invitat acuzarea şi apărarea să îşi dea avizul în legătură cu continuarea procesului în absenţa lui Karadzici, care se apără singur şi boicotează procesul pe motiv că nu a avut suficient timp la dispoziţie pentru a se pregăti. Liderul sârbilor din Bosnia, în vârstă de 64 de ani, riscă închisoarea pe viaţă.

Citiţi şi
:


Kwon a explicat că, dacă acuzatul va absenta la procedura de luni, o audiere va avea loc marţi, 3 noiembrie, în cadrul căreia părţile vor fi invitate să se exprime în legătură cu urmarea procesului.

El urmează să se pronunţe şi în legătură cu acordarea din oficiu a unui avocat şi cu diferitele roluri pe care acesta din urmă le-ar putea juca, sau cu nominalizarea unui amicus curiae, care ar putea reprezenta drepturile acuzatului. Judecătorul a mai cerut  examinarea problemei unei eventuale amânări a procesului pentru a oferi suficient timp avocatului din oficiu pentru a se pregăti.

Procesul lui Karadzic a fost reluat marţi în absenţa acestuia, procurorul TPI Alan Tieger acuzându-l că este "comandantul suprem" al "epurării etnice" din timpul războiului din Bosnia (1992-1995). Mai multe detalii AICI.

Prezentarea acuzaţiilor se va relua luni, la ora locală 14.15.