VIDEO Exerciţiul NATO cu focus medical Vigorous Warrior 19, în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vigorous Warrior 19 – VW19, cel mai mare exerciţiu cu focus medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice, se desfăşoară în perioada 1-15 aprilie în mai multe unităţi ale Armatei României, pe cele trei componente - terestră (activităţi care vor avea loc, în majoritate, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu), aeriană (în  Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu „Câmpia Turzii) şi navală, în zona Constanţa.

Componenta practică a exerciţiului (LIVEX) se va desfăşura, între 7 şi 12 aprilie, la Centrul de Instruire din Cincu, ultima zi fiind dedicată Distinşilor Vizitatorideschis. 

Secvenţa acţională a exerciţiului VW19 se va desfăşura în mai multe zone din Bucureşti, în zilele de 11 şi 12 aprilie, şi are ca scop acţiunea coerentă şi combinată a entităţilor medicale militare şi civile, atât naţionale cât şi multinaţionale. Acţiunea se va desfăşura în cooperare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu sprijinul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ,,Dr. Carol Davila”. 

În acest context, peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari sprijină eforturile Ministerului Apărării Naţionale şi ale celorlalte state implicate în acţiunile de acordare a asistenţei medicale de urgenţă victimelor, în cele trei locaţii stabilite pentru organizarea lor: Bucureşti, Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu şi Constanţa.

Concentrarea unui număr mare de evenimente simulate vor avea loc în mai multe locaţii din Bucureşti (Calea Rahovei, Şoseaua Viilor, Strada Veseliei). În baza unor scenarii în care persoane blocate sub dărâmături sau la înălţime se află în imposibilitatea de a se autoevacua, forţe specializate din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi servicii de urgenţă din Ungaria (Hunor) vor desfăşura acţiuni comune de intervenţie pentru căutarea-salvarea victimelor, precum şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

În noaptea dinspre 11 spre 12 aprilie, va fi organizat şi un amplu exerciţiu la metrou, staţia Romană, menit să testeze capabilităţile specifice misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizarea acestora şi evacuarea în afara zonei de risc, transportul şi predarea în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă. Pentru gestionarea acestui eveniment, cu peste 200 de victime implicate, vor fi alocate două echipe de căutare-salvare, autospeciale de transport personal şi victime multiple, un spital mobil, precum şi un număr impresionant de echipaje de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă.

La această secvenţă ce are ca scop acţiunea coerentă şi combinată a entităţilor medicale militare şi civile, atât naţionale cât şi multinaţionale, bazată pe un scenariu pe o intervenţie tip art.V/III NATO, va participa Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ,,DR. CAROL DAVILLA”, Bucureşti, cu 70 medici militari şi personal auxiliar, 10 ambulanţe, 1 autocamion cu un grup generator.

Tabere mobile la Cincu

În baza militară de la Cincu, pompierii vor sprijini măsurile de protecţie civilă a populaţiei prin evacuarea şi cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelor evacuate. Acest tip de tabără mobilă are în compunere o bucătărie rulantă auto, corturile destinate cazării şi hrănirii, cu echipamentele necesare (paturi pliante, saci de dormit, sistem de încălzire şi răcire accesorii pentru servit masa şi iluminare). Totodată, în această locaţie sunt dislocate spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibile ale structurilor militarizate, precum şi Caravana „Fii Pregătit” unde pot fi simulate acţiuni militare şi de intervenţie în situaţii de urgenţă, prin intermediul sistemului de realitate virtuală.

În cadrul scenariilor dezvoltate, echipajele IGSU vor acţiona pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice.

Repetiţie pentru intervenţia în caz de dezastru chimic, biologic sau radiologic

Scopul exerciţiului VW19 îl reprezintă instruirea în comun în vederea acordării suportului medical multinaţional în operaţiile desfăşurate de NATO. Astfel, se exersează procedurile necesare oferirii îngrijirii medicale continue, evacuării medicale strategice, creşterii nivelului de pregătire şi răspuns la un posibil incident chimic, biologic, radiologic sau cu dispozitive improvizate. De asemenea, se are în vedere dezvoltarea conceptelor, experimentarea şi încorporarea sistemelor de pregătire avansată pe bază de tehnologie în acest domeniu. 

La exerciţiul medical întrunit multi-nivel şi multinaţional al NATO, organizat de Statul Major al Apărării în colaborare cu Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară, vor lua parte reprezentanţi din 38 de naţiuni, majoritatea fiind membre ale NATO. De asemenea, VW19 va avea şi o componentă civilă, în cadrul căreia vor participa 10 organizaţii diferite.