VIDEO Cel puţin 113 de persoane au murit după ce un tsunami a lovit insulele Samoa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Cel puţin 113 de persoane au murit după ce un tsunami a lovit insulele Samoa

Un cutremur de 8 grade pe scara magnitudinii momentului s-a produs marţi în largul insulei Samoa Americană, potrivit Institutului american de geofizică.

UPDATE 13:45 Surse medicale locale, citate de AFP, au anunţat că valurile uriaşe tsunami, provocate de puternicul cutremur, care au inundat insulele Samoa şi Samoa Americană din Oceanul Pacific, au provocat moartea a cel puţin 113 persoane.

UPDATE 10:55 Potrivit cotidianului The Guardian, bilanţul victimelor din Samoa este estimat, în acest moment, la cel puţin 82. Un reporter local declara că trupurile erau peste tot în cadrul centrului de îngrijire medicală din Insula Upolu. Conform spuselor acestuia, trei sau patru sate au fost măturate de pe o coastă turistică din sudul insulei, în apropiere de Lalomanu.

Lipsiţi de putere şi mijloace de comunicare, oficialii încearcă să determine pagubele materiale şi umane. Însă, numărul persoanelor decedate pare să crească, pe măsură ce trupurile neînsufleţite se adună la spitalul din Samoa, informează publicaţia britanică.

UPDATE 09:45 Cel puţin 53 de persoane au fost ucise marţi în Insulele Samoa, arhipelagul vulcanic al Polineziei, în urma unui cutremur de pământ care a provocat un tsunami, potrivit unui nou bilanţ care ar putea creşte semnificativ, potrivit unui oficial şi unui martor ocular, relatează AFP.

În Samoa Americană au fost confirmaţi 22 de morţi, iar în statul Samoa 31, în timp ce informaţii neconfirmate menţionează numeoşi dispăruţi. De asemenea, informaţii neconfirmate menţionează victime în Insulele Tonga.

"Am numărat 22 de morţi, iar acest bilanţ ar putea creşte semnificativ", a declarat Michael Sala, director pentru securitate internă în Samoa Americană.

Potrivit publicaţiei Samoa Observer, 31 de cadavre se află la morga din Apia, capitala statului Samoa, ridicând bilanţul victimelor la 53 de morţi. "Există şi mai mulţi în sate. Probabil că bilanţul va ajunge la 100 de morţi sau mai mult", potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 09.01 Agenţia de meteorologie de la Tokio a anunţat că puternicul cutremur din Samoa Americană a provocat astăzi un tsunami de dimensiuni reduse în dreptul insulei japoneze Hachijojima. Vezi aici mai multe detalii.

UPDATE 09.00 Autorităţile din Samoa au emis marţi o nouă alertă de tsunami la câteva ore după un seism, urmat de un tsunami, care s-a soldat cu cel puţin 36 de morţi în Arhipelagul din Oceanul Pacific, potrivit unui martor ocular, relatează AFP. "Sirenele au sunat şi poliţia a ordonat îndreptarea către zonele mai înalte, departe de apă, fiind lansată o nouă alertă de tsunami", a declarat o localnică, Cherrelle Jackson.

Nicio nouă alertă de tsunami nu a fost în schimb emisă de Institutul American de Geofizică (USGS) sau centrul pentru alertă de tsunami din Oceanul Pacific, din Statele Unite.

UPDATE 08.45 Centrul de Avertizare din Pacific (PTWC) a anulat alerta de tsunami emisă pentru regiunea Pacificului de Sud, la câteva ore după seismul de peste 8 grade produs miercuri dimineaţă în apropierea insulelor Samoa, informează CNN. Vezi aici mai multe detalii.

Embedded video from CNN Video

UPDATE 08.20 Vicepremierul insulelor Samoa, Misa Telefoni, a anunţat că cel puţin 36 de persoane au murit, iar regiunea turistică a fost devastată de tsunami.

El a declarat că două dintre cele mai frecventate hoteluri - Sinalei Reef Resort şi Coconuts Beach Resort - au fost grav avariate. "Mi s-a spus că, pe acea parte a insulei, majoritatea hotelurilor au fost devastate", a declarat Telefoni.

Au fost confirmate 22 decese în insulele Samoa americane şi 14 în Samoa. "Am înregistrat 22 decese şi acest bilanţ s-ar putea agrava", a spus directorul securităţii interne din insulele Samoa americane.

UPDATE 06.40 Casa Albă a declarat situaţie de dezastru major în Samoa Americană, după ce, potrivit informaţiilor iniţiale, mai multe sate au fost distruse în zonele de coastă ale teritoriului american cu 65.000 de locuitori.

În urma declarării situaţiei de dezastru de către preşedintele SUA, Barack Obama, Samoa Americană va beneficia de ajutor federal american, relatează AP.

UPDATE 06.20
Guvernul vietnamez a anunţat astăzi că trecerea taifunului Ketsana s-a soldat cu moartea a 41 de persoane şi importante pagube materiale. În Cambodgia, unde taifunul a lovit ieri după-amiază, numărul morţilor este de nouă până în prezent. Vezi aici mai multe detalii.

UPDATE 03:01 Un reporter din Samoa de Vest a declarat că numărul morţilor ar fi de circa 20, iar victimele sunt "pretutindeni" într-un spital din apropierea zonei afectate

UPDATE 1:17 Potrivit unui post de radio din Samoa Americană, 14 persoane au murit

UPDATE 01:00 Potrivit Institutului American de Geofizică, seismul a avut o magnitudine de 8 grade
.

UPDATE 00.20 "Este absolut oribil. Satul a fost şters de pe faţa pământului iar vila mea de pe plajă a ajuns acum sub ape", a declarat , pentru BBC, Josh Nayangu după ce a decis să fugă din zona afectată folosind o mică barcă de pescuit în care s-au urcat el, soţia sa şi copilul lor. 

UPDATE 00.18 Potrivit autorităţilor locale, trei persoane au murit şi alte 50 au fost rănite

UPDATE 23.56
Potrivit informaţiilor furnizate de mai multe agenţii de profil americane, înălţimea valului mareic măsurată în momentul în care a lovit insula Pago Pago, din arhipelagul Samoa Americană, a fost de 1,57 de metri.

UPDATE 23.49
"Diferite părţi ale statului au fost lovite de tsunami", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale din Samoa de Vest, prin telefon. Întrebat dacă există victime, acesta a răspuns: "Da" şi imediat a închis.

UPDATE Tsunami-ul generat de cutremurul de 8,3 grade a atins insula Samoa de Vest. Potrivit Reuters, valul a făcut victime printre localnici.

UPDATE Potrivit CNN, magnitudinea cutremurului a fost de 8.3 grade

UPDATE Valul care a lovit insula Samoa a avut 3 metri, informează CNN

UPDATE Un val de tip tsunmi a lovit insula Pago Pago, din arhipelagul Samoa Americană
. Potrivit primelor informaţii, pagubele sunt doar de ordin material. Se pare că apele au intrat aproximativ 100 de metri pe uscat.

Mai citiţi:


În urma seismului, a fost emisă alertă de tsunami pentru Noua Zeelandă, Samoa Americană, Hawaii şi alte insule din Oceanul Pacific precum Tonga, Tuvalu, Kiribati, Polinezia Franceză, a anunţat centrul local de alertă pentru tsunami.

Mai sunt în pericol Vanuatu, Insulele Marshall şi Solomon, Noua Caledonie.


În capitala Samoa, Apia, oamenii au fugit din case după cutremurul care a durat aproape trei minute. Media locale au relatat că oamenii s-au refugiat în locuri mai înalte.



Epicentrul seismului a fost localizat la 190 km sud-vest de insula din Oceanul Pacific şi s-a produs la o adâncime de 33 km.


  • Pentru a măsura puterea unui cutremur, USGS foloseşte "magnitudinea de moment", care este legată direct de parametrii seismului (suprafaţa şi distanţa alunecării pe falie). Pe aceasta scară deschisă, un seism cu magnitudinea 6 este considerat puternic.





Un val de tip tsunami a lovit coasta Sumatrei în 2004

În decembrie 2004 un devastator cutremur, urmat de tsunami a lovit această zonă, făcând 227.898 de victime în jurul Oceanului Indian, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite.