Un român cercetat în SUA pentru fraude financiare, prins în flagrant în România. Cum acționa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Poliției Județene Cluj a informat cu privire la prinderea în flagrant a unui bărbat , în timp ce accesa ilegal mai multe conturi bancare. Bărbatul, arestat preventiv, este, potrivit unor surse judiciare, Ciprian Vartolomei, un român cercetat și în trecut pentru astfel de fapte, atât în România, cât și în SUA. 

Bărbatul a fost prins în timp ce accesa ilegal mai multe conturi bancare FOTO News România

„La data de 22 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Covasna, alături de cei ai Poliției Municipiului Târgu-Secuiesc, în baza unor activități informativ-operative derulate într-un dosar penal aflat în cercetarea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj - Serviciul de Investigații Criminale, au depistat în flagrant delict un bărbat, de 43 ani, din municipiul Brașov, în timp ce ar fi accesat în mod ilegal mai multe conturi bancare, prin folosirea datelor sustrase”, arată un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.  

Totodată, potrivit sursei citate, bărbatul ar fi efectuat 7 tranzacții în mod fraudulos, în valoare totală de 43.310 lei, la un stand de ridicare a coletelor, din municipiul Târgu Secuiesc, județul Covasna, mai arată anchetatorii. Astfel, ar fi ridicat 7 colete, conținând telefoane mobile pe care le-ar fi comandat la data de 20 decembrie 2023, de pe pagina web a unei societăți de profil.

În urma controlului autoturismului folosit, au fost identificate 14 alte colete, prejudiciul total fiind de 100.000 de lei.

Pe 23 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au dispus reținerea pentru 24 de ore, ulterior, instanța dispunând arestarea preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

„La data de 24 decembrie a.c., cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, a fost efectuată o percheziție domiciliară la locuința bărbatului, fiind identificate date de interes pentru soluționarea cauzei”, a mai informat sursa citată.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov efectuează 29 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Braşov - 24, Bacău, Mehedinţi, Dolj, Iaşi şi Gorj, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de falsificare şi punere în circulaţie de bancnote false româneşti şi străine, fals în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune”, arată un comunicat al DIICOT.

Surse judiciare au precizat pentru Adevărul că este vorba despre Ciprian Viorel Vartolomei,  acuzat și în SUA că ar fi furat mai bine de 200,000 de dolari, în perioada septembrie 2018 - martie 2019, prin copierea cardurilor bancare. 

Prins în cadrul unei acțiuni de destructurare a unui grup infracțional organizat

Bărbatul a mai fost prins în România în 2011, în cadrul unei acţiuni care viza destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de falsificare şi punere în circulaţie de bancnote false româneşti şi străine, fals în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune. 

Potrivit anchetei de atunci, unul dintre inculpați confecţiona acte de identificare false - cărţi de identitate şi permise de conducere, pentru 22 de persoane, date în urmărire generală sau împotriva cărora au fost emise mandate europene de arestare ori aflate în curs de cercetare penală sau având documentele reţinute sau suspendate de autorităţi.