Ruşii, deranjaţi de ideea redenumirii unui parc din Bucureşti. MAE rus: Sperăm că România nu va permite rescrierea istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe rus a reacţionat la propunerea Primăriei Sectorului 2 din Capitală de a redenumi Parcul Tolbuhin din Bucureşti, numit după mareşalul sovietic Fiodor Tolbuhin, care a fost unul dintre principalii comandanţi ai Armatei Roşii, care, în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, a ocupat cea mai mare parte din România.

 „Sperăm că va prevala nu ideea de sacrilegiu, ci memoria a mii de soldaţi sovietici, care şi-au dat viaţa pentru eliberarea acestei ţări de fascism, în urmă cu peste 70 de ani. Sperăm că autorităţile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase“, a declarat joi Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, citată de agenţia Tass.

Declaraţia vine în condiţiile în care Primăria Sectorului 2 a propus iniţierea unui proces de consultare a locuitorilor cu privire la alegerea unei noi denumiri a Parcului Tolbuhin, care se află la intersecţia străzii Fluierului cu Bulevardul Pache Protopopescu.

„Sunt binecunoscute atrocităţile comise de sovietici“

„Este nepermis ca la 27 de ani de la Revoluţie să îl mai onorăm pe Fiodor Tolbuhin, unul dintre comandanţii de vază ai Armatei Roşii, armată care nu s-a limitat doar la eliberarea României de fascism, ci a adus cu ea elementele specifice unei armate de ocupaţie. Sunt binecunoscute atrocităţile comise de soldaţii sovietici la adresa poporului român, culminate cu instaurarea regimului comunist de tristă amintire“, explică pe contul personal de Facebook viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

Maria Zaharova a amintit, însă, şi faptul ca mareşalul Fiodor Tolbuhin i-a înmânat regelui Mihai I Ordinul Victoriei, astfel suveranul român intrând în rândul celor cinci cavaleri străini ai celei mai înalte decoraţii militare sovietice. În plus, Zaharova a adus în discuţie şi gesturile Rusiei de comemorare a memoriei soldaţilor români: „Consider important să subliniez că, autorităţile ruse în colaborare cu oficiali de la Bucureşti au ridicat două obiective comemorative dedicate soldaţilor români, care şi-au pierdut viaţa în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar şi în perioada postbelică: primul, în luna octombrie 2015, în localitatea Rossoşka din regiunea Volgograd, iar cel de-al doilea în luna mai, anul curent, în localitatea Novoşahtinsk din regiunea Rostov“.

Cimitirul eroilor din Rossoşka, regiunea Volgograd (fostă Stalingrad), a fost inaugurat pe 25 octombrie 2015. Este primul cimitir al militarilor români de pe teritoriul fostei URSS şi este închinat memoriei militarilor români căzuţi pe front în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sursa: mae.ro

Cine a fost Fiodor Tolbuhin

Mareşalul Fiodor Ivanovici Tolbuhin (1894-1949) a fost unul dintre principalii comandanţi militari sovietici, care a condus trupele sudice ale Armatei Roşii şi, apoi Frontul 3 Ucrainean. A participat la bătălia de la Stalingrad (1942-1943) şi în 1944, din iunie până în octombrie, alături de mareşalul Malinovski, a condus invazia din Balcani, ocupând cea mai mare parte din România. 

Armata Roşie a rămas în România până în anul 1958 şi a contribuit la înlăturarea monarhiei şi la instaurarea regimului comunist. 

Mareşalul Tolbuhin a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice, iar în 1960 i-a fost dedicat la Moscova un monument comemorativ. 

Mai multe pentru tine:
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Dubai va continua planul de extindere a aeroportului Al Maktoum în valoare de 35 de miliarde de dolari
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone