Reactorul nuclear sirian, descoperit de Mossad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reactorul nuclear sirian, descoperit de Mossad

Israelul a aflat despre construcţia reactorului nuclear sirian de la al-Kibar în 2006, cu ajutorul unor agenţi ai Mossadului care au reuşit să copieze datele secrete din computerul unui înalt oficial oficial guvernamental sirian cazat la un hotel din Londra, scrie “Der Spiegel”.

Agenţii Mossadului au pătruns în apartamentul oficialului şi au descărcat pe discul laptopului un virus denumit “cal troian”, cu ajutorul căruia au copiat sute de documente şi de fotografii ale locaţiilor în care era construit în secret reactorul nuclear, cu sprijinul Coreii de Nord şi a Iranului.

Fotografii din interior

Printre fotografii au fost descoperite imagini din interiorul reactorului care indicau că acesta era amenajat în scopul utilizării de materiale fisibile.

Tot cu ajutorul fotografiilor copiate de pe laptop a fost identificat Chun Cebu, “creierul” programului nuclear nord-corean şi “părintele” reactorului de la Yongbyon, surprins în timp ce purta o convorbire cu Ibrahim Othman, şeful agenţiei siriene de energie nucleară.

După ce a fost informat cu privire la datele secrete copiate din computerul oficialului sirian, fostul premier israelian Ehud Olmert a ordonat efectuarea unei recunoaşteri la faţa locului, agenţii recoltând mostre de sol.

Olmert a obţinut undă verde de la administraţia Bush, iar la 5 septembrie şapte avioane au neutralizat radarele siriene şi au lansat bombe grele asupra locaţiei reactorului, iar trei aparate au asigurat asigurat securitatea operaţiunii.