Premieră: Kövesi vrea să îşi apere teza de doctorat în faţa experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, vrea să meargă în faţa comisiei de experţi care îi va analiza teza de doctorat pentru a fi audiată. Oficialii Ministerului Educaţiei spun că regulamentul nu prevede ca autorul lucrării, care face obiectul unei sesizări de plagiat, să îşi prezinte punctul de vedere, dar nici nu este interzis.

S-a dat startul analizării tezei de doctorat a şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. Asta după ce Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a desemnat duminică comisia care va studia lucrarea de doctorat acuzată că ar fi plagiată. Membrii Comisiei sunt puşi însă în faţa unei premiere: potrivit oficialilor din Ministerul Educaţiei, şefa DNA şi-a exprimat disponibilitatea de a-şi prezenta punctul de vedere în faţa comisiei, ceea ce până acum nu s-a mai întâmplat. 

„Comisia de analiză a sesizării de plagiat a fost desemnată pe 30 octombrie. Practic, potrivit regulamentului de organizare şi de funcţionare, raportul comisiei de lucru trebuie transmis preşedintelui Comisiei de specialitate în 30 de zile de la înregistrarea sesizării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Aceasta a adăugat că Laura Codruţa Kövesi a înaintat Ministerului Educaţiei un punct de vedere cu privire la sesizarea de plagiat, dar şi o solicitare de a-şi prezenta punctul de vedere în faţa comisiei tehnice.

„Doamna Kövesi a transmis Ministerului punctul de vedere referitor la sesizarea de plagiat. Acesta va fi transmis către CNATDCU. Nu în ultimul rând, şi-a arătat disponibilitatea de a prezenta punctul de vedere în faţa Comisiei”, a mai spus Amarandei. 

Amarandei a explicat că regulamentul de organizare şi funcţionare al CNATDCU nu prevede ca autorul lucrării, care face obiectul unei sesizări de plagiat, să vină să îşi prezinte punctul de vedere, dar nici nu este interzis. „Prezentarea punctului de vedere al autorului nu este un pas de parcurs în analiză, dar nici nu este interzis. Cel mai probabil, specialiştii din cadrul comisiei de lucru vor lua o hotărâre în acest sens”, a subliniat reprezentantul Ministerului Educaţiei. 

Universitatea de Vest a demarat ancheta

În paralel, Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara face propria analiză, dar verdictul acesteia este doar consultativ. Purtătorul de cuvânt al Universităţii de Vest din Timişoara, Florin Jurca,  a declarat pentru „Adevărul” că analiza tezei de doctorat de către Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara încă nu s- a finalizat, astfel încât deocamdată nu există un punct de vedere, dar acesta va fi transmis către CNATDCU, în termenii legali. 

„Este un drept constituţional“

Doctorul în Drept Marius Văcărelu consideră solicitarea Laurei Codruţa Kövesi de a da explicaţii în faţa comisiei firească şi legală.

„Este un drept legal. Dreptul la apărare este un drept prevăzut de Constituţie. Poate să ceară să fie audiată, să aducă noi dovezi, eventual, să pună întrebări. Este un principiu care ţine de drept. Orice jurist o ştie”, a explicat Marius Văcărelu, profesor în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

Totodată, acesta atrage atenţia că subiectul va fi extrem de dezbătut în momentul în care CNATDCU va da un verdict, pentru că va coincide cu momentul apropiat al campaniei pentru alegerile parlamentare. „Subiectul va fi discutat intens, dar nu cu bun simţ, ci cu patimă, pentru că va fi în preajma alegerilor şi nu va fi o opinie echilibrată. Doar foarte puţine”, susţine profesorul, care nu crede că membrii comisiei se tem să dea un verdict corect în acest caz. „Fie accepţi să fii numit în comisie şi verifici lucrarea, fie ţi-e teamă şi te retragi”, a mai arătat Văcărelu.

Solicitarea de analizare a tezei a venit din Anglia

Reamintim că profesorul Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a depus pe 7 octombrie, la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării o sesizare prin care a cerut analizarea tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi sub suspiciunea de plagiat. Cererea a fost admisă şi transmisă pe 13 octombrie la Ministerul Educaţiei şi CNATDCU. 

Potrivit regulamentului, raportul şi soluţia comisiei de lucru sunt transmise preşedintelui Comisiei de specialitate în termen de 30 de zile de la înregistrarea sesizării. Raportul este analizat de comisia de specialitate şi, dacă în termen de trei zile de la comunicare, membrii comisiei de specialitate nu formulează obiecţiuni, acesta este transmis Consiliului General al CNATDCU, pentru a fi supus votului în plen. Un verdict final trebuie să fie dat în jurul datei de 23 noiembrie. 

Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi a reintrat în discuţie după ce deputatul Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat că ar fi participat la măsluirea raportului Consiliului Naţional de Etică din 2012, potrivit căruia procurorul-şef nu a plagiat.

 De altfel, încă de când i-au fost aduse primele acuzaţii de plagiat, şefa DNA declara că o mare parte dintre paragrafele despre care se susţine că le-ar fi plagiat de la persoane care au scris articolele în 2008-2009 sunt paragrafe pe care ea le-a publicat încă din 2002, persoanele în cauză citând-o pe ea. 

„Am publicat înainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru că eram necăsătorită. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate – n.r.) şi care apar în teza de doctorat sunt publicate în revista «Dreptul», care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se susţine că le-am plagiat de la persoane care le-au scris în 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat încă din anul 2002. Persoanele despre care se spune că le-am plagiat şi am copiat din cartea lor m-au citat pe mine în cartea lor cu aceste articole apărute anterior”, susţinea atunci Kövesi.