Liviu Dragnea cere să fie eliberat din închisoare înainte de termen. Cum îi poate convinge fostul lider PSD pe judecători
0Judecătoria Sectorului 5 judecă, marţi, primul termen din procesul în care Liviu Dragnea solicită liberarea condiţionată înainte de termen după condamnarea de 3 ani şi 6 luni de închisoare primită pe 27 mai 2019 în Dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care a fost găsit vinovat pentru instigare a abuz în serviciu.
Instanţa de judecată va dezbate, apoi va decide dacă fostul lider PSD întruneşte condiţiile legii pentru a fi pus în libertate înainte de termen. Pedeapsa la care a fost condamnat Liviu Dragnea însumează 1.277 de zile de detenţie, iar abia în toamna acestui an ar executa 2/3 din pedeapsă, adică 851 de zile.
Cu toate acestea, fostul lider PSD a obţinut zile-câştig prin muncă (3 zile executate la 1 zi de muncă), astfel încât Comisia de liberări conditionate a Penitenciarului Rahova i-a dat aviz pozitiv pentru a ieşi mai devreme din închisoare. Acum, lui Liviu Dragnea nu-i mai rămâne de făcut decât să-i convingă şi pe judecători: două instanţe de judecată trebuie să confirme cererea de liberare formulate de fostul lider PSD.
Ce spune legea cu privire la liberarea condiţionată
Potrivit art. 100 din Codul penal, liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă dacă cel condamnat întruneşte următoarele criterii:
- a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani (…)
- se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis
- a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare
- instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.
Fostul şef al PSD a susţinut până acum că a fost condamnat politic
Cu privire la ultimul punct, Liviu Dragnea va trebui să îşi schimbe discursul din sala de judecată, deoarece la ultimele înfăţişări acesta a instistat că este condamnat pe nedrept, iar dosarul a fost unul „politic”.
Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a susţinut, în decembrie 2020, că fostului lider PSD nu i s-a aplicat decizia CCR cu privire la nelegalitatea completurilor de judecată. Mai exact, avocata lui Liviu Dragnea face referire la decizia CCR care a statuat că judecătorii din completurile de 3 de la instanţa supremă trebuiau să fie specializaţi toţi în judecarea infracţiunilor de corupţie.
„Domnul Dragnea a spus foarte clar că, din punctul dânsului de vedere, (…) este în arest în baza unei decizii penale (aceea de la fond) pronunţată de un complet care aşa cum am văzut nu a fost legal consituit şi apreciază că i se încalcă în continuare drepturile. Este singurul justiţiabil din cele peste 187 de dosare care s-au judecat la ICCJ pentru infracţiuni de corupţie căruia nu i s-a aplicat decizia CCR”, declara, atunci, Flavia Teodosiu.
ICCJ a respins mai multe căi extraordinare de atac formulate de Liviu Dragnea, toate făcute în ideea că el a fost trimis după gratii în mod nelegal.
„Undă verde” pentru liberare din partea Comisiei
Pe data de 21 aprilie, Liviu Dragnea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de liberare condiţionată a Penitenciarului Rahova, ceea ce echivalează cu o „undă verde” din partea unităţii de detenţie pentru ca fostul şef al PSD să iasă din puşcărie înainte de termen. Dragnea va trebui, însă, să convingă două instanţe de judecată.
Decizia Comisiei de liberare condiţionată înseamnă că zilele de muncă şi conduita pe care fostul lider PSD a avut-o în puşcărie au contribuit la diminuarea pedepsei, iar Liviu Dragnea a ispăşit fracţa de 2/3 din condamnare, astfel că poate fi pus în libertate.
Pe data de 23 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a admis o contestaţie depusă de Liviu Dragnea şi a obligat Penitenciarul Rahova să-i recunoască fostului lider PSD şi zilele de muncă care ar fi putut fi prestate în închisoare, dacă conducerea închisorii nu i-ar fi încălcat acest drept.
Liviu Dragnea a dat în judecată Penitenciarul Rahova, susţinând că ar fi pierdut aproape 50 de zile de libertate din pricina faptului că nu i s-a mai permis să muncească în spatele gratiilor. Practic, el a cerut să-i fie recunoscute şi zilele de muncă pe care nu le-a prestat efectiv, dar care pot fi luate în considerare la calcularea fracţiei de 2/3 din pedeapsă atunci când se va discuta cererea de eliberare condiţionată.
Dragnea a depus cererea de eliberare condiţionată pe 12 aprilie, iar instanţa a stabilit termen pentru soluţionare în data de 27 aprilie.
Cum s-a comportat Liviu Dragnea în penitenciar
Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Fostul lider PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.
Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a susţinut atunci că nu a autorizat ca Dragnea să dea acel interviu, iar Penitenciarul Rahova l-a sancţionat pe fostul lider social-democrat cu ridicarea dreptului de muncă în atelierul auto al închisorii.