Înregistrare publicată de RTV cu Kovesi: „Decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnu' premier“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
laura Codruţa Koveşi /Foto: Octav Ganea

Postul de televiziune România TV a difuzat duminică seară o înregistrare audio, prezentată ca fiind purtată între Laura Codruţa Kovesi şi procurorul Jean Nicolae Uncheşelu. În această înregistrare se poate auzi cum o voce feminină îi cere  lui Uncheşelu să „decapeze instituţional“ în dosarul „cu casele“ pentru a ajunge la „domnu' premier“. Din acest dialog nu se poate deduce despre care premier ar fi vorba.

UPDATE Potrivit unui comunicat al DNA, înregistrările publicate de RTV nu sunt autentice, „ele conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor enunţate de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în diverse împrejurări, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative”.


„Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparţin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi anumite expresii licenţioase pe care nu le-a folosit şi nu le foloseşte”, arată DNA.

Concret, procurorii enumeră mai multe fragmente care ar fi vădit nereale, cu titlu de exemplu:

„Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să "decapaţi" instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea.”
„Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!”
„Eu după decizia Curţii Constituţionale mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuşi presăm. Sau, mă rog... ceva dosare importante”
„Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ şi Curtea a venit şi... aoleu, mânca-ţi-aş gura... Păţesc că (...) de la Constanţa…..”

Afirmaţii făcute în această înregistrare audio:

„Uncheşelu, ştiţi ce îmi doresc, să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnu' premier care a semnat contractele alea", spune o voce despre care România TV susţine că ar fi a Codruţei Kovesi.

„Nu ştiu ce se întâmplă. Şi am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot  nu am auzit ce  s-a întâmplat.

Poate aşa, că suntem cu toţii, ne lămurim şi ce s-a întâmplat. M-am uitat şi eu pe datele statistice unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara (...)

Anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze. Şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem.

M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare: sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu sunt soluţionate. Au venit şi la aceiaşi procurori şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la astă cu dosarele vechi fiecare ştiţi ce aveţi. Ma îngrijorează de ce nu ii înhăţam. De doua luni, unii dintre ei umblă liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa' unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anul trecut mamă, ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii, nu facem treabă".

Declaraţiile şefei DNA în cea de-a doua înregistrare difuzată de RTV

"Nu ştiu cum vedeţi voi lucrurile, e a treia oară când spun, am zis şi la Cheile Grădiştei, zic şi acum, dacă noi în dosarele astea nu ne facem treaba, măcar să ştim. De acum o să stau aici, o să transfer toată treaba. Sunt unii (...) care par că nu fac nimic, nu am văzut nimic. Nu mai zic că sunt dosare, nu vreau să dau exemple, sunt câteva, 7-9, mă întreabă presa în fiecare săptămână de m-am săturat eu de ele şi nu se întâmplă nimic. Spuneţi-mi ce se întâmplă, să ştiu, pentru că o să ajungem să vorbim în fiecare săptămână să vă întreb pentru astăzi, pentru că numai unii, şi aceiaşi, lucrează. Pe mine nu mă convinge nimeni că din 8.000 de dosare noi într-o lună nu am putut învinui un inculpat, nu am putut trimite în judecată un inculpat din cele 8.000 de dosare. Dacă voi din sala asta mă convingeţi, plec şi nu mai zic nimic. Unii, şi aceiaşi, sunt înjuraţi de dimineaţa până seara şi alţii stau la umbreluţa noastră. Lasă că şefa se descurcă, Uncheşelu se descurcă, Dumitriu se descurcă, nu ştiu care se descurcă. Şi vă mint şi linişte, e frumos la DNA, nu? Salarii mari, nu ne întreabă nimeni când venim, când plecăm, stăm cu curul pe dosare, nu ne întreabă nimeni de ele. (...) De ce o lună şi jumătate nu s-a întâmplat nimic, ce vă lipseşte? Poate vă gândiţi să vă faceţi şi voi nişte priorităţi şi vreau să văd că de la secţie, acolo, o lună de zile măcar trei persoane sunt învinuite. Orice Parchet din România, eu vă arăt că ăia învinuiesc trei dosare şi noi, DNA-ul, doar am stat. De cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, nu pot să cred aşa ceva. Dacă nu vreţi, spuneţi-ne, dacă nu puteţi, spuneţi-ne, dar daţi-ne un raport", este un fragment din înregistrare.

Kovesi le mai spune procurorilor că s-a ajuns în situaţia în care "cei care ne susţin se întreabă noi ce facem": "Ne-am speriat sau ce? cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, cine nu are chef de muncă să plece. Rămân 10 oameni la DNA, dar ăia ne vedem de treabă şi luptăm până în pânzele albe". 

Ea face referire şi la dosarul privind OUG 13: "Domne, eu mi-am asumat acest dosar împreună cu domnul Surugiu şi cu domnul Uncheşelu. Nu au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să nu spun da, domne, sunt de acord şi susţin treaba asta şi cred în continuare că am făcut ce era legal şi corect. Chiar să zică Curtea Constituţională că am derapat instituţional pentru ea, o să iau cele patru dosare existente în DNA cu acelaşi obiect, făcute exact în acelaşi lucru, şi le duc în braţele lui Morar şi îi zic ia-le, domnule Morar, spală-te cu ele pe cap. Noi dăm cu subsemnatul şi la Inspecţie, şi la Ministerul de Justiţie, ne înjură toată lumea de dimineaţa până seara şi mi-am asumat că am crezut că facem nişte lucruri şi alţii stăm cu dosarele sub fund şi nu facem nimic", le mai spune Kovesi procurorilor.

"Eu ştiu că ne-a dat peste cap decizia Curţii, dar să vedeţi asta, excepţia invocată de Bombonica ce ne va da peste cap, dar până atunci trebuie să ne facem treaba", mai spune procurorul-şef al DNA, referindu-se la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Reacţia ministrului Justiţiei

Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, scrie duminică seara, pe pagina sa de Facebook, ca "Mâine dimineaţa voi sesiza inspecţia judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu!"

Prezent la Antena 3 în timp ce era difuzată aceasta înregistrare, Victor Ponta a declarat că este vorba de premierul Sorin Grindeanu: "Cred că m-am lămurit, e vorba de scandalul cu casele de la Timişoara".

"În ţara în care primul ministru Ponta a fost executat probabil tot pe baza unui ordin de către acelaşi procuror, mâine dl ministru al Justiţiei va avea o reacţie. Cu siguranţă că vom vorbi despre acest lucru (cu premierul Grindeanu). Înţeleg ca prim miniştrii sunt vizaţi. Oricine mai zice acum cum e Grindeanu protejat de sistem minte!", a adăugat Ponta.

În opinia acestuia, "nici PSD-ul domnului Dragnea nici PSD-ul dl Grindeanu nu aveau puterea de a o înregistra pe doamna Kovesi". 

Contextul afirmaţiilor şefei DNA, Codruţa Kovesi

În luna februarie, o parte a presei a scris ca Sorin Grindeanu ar putea fi vizat de o anchetă a DNA legată de vânzarea a aproape 1.000 de imobile naţionalizate. Ancheta ar viza mai mulţi funcţionari din primăria Timişoara, în condiţiile în care Sorin Grindeanu a fost viceprimar în perioada iunie 2008 - decembrie 2012.

Întâlnirea de la Cheile Grădiştei pe care o invocă Laura Codruţa Kovesi a avut loc în luna martie, când Sorin Grindeanu era premier, iar dosarul la care face referire Kovesi este cel în care sunt urmăriţi penal de DNA actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu, pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile, prejudiciul adus statului fiind de 40 de milioane de euro. În acea perioadă, Sorin Grindeanu era viceprimar al Timişoarei. El a ocupat acest post între iunie 2008 şi decembrie 2012.

Premierul Sorin Grindeanu declara, în luna februarie, comentând dosarul DNA privind imobilele din Timişoara, în care sunt acuzaţi primarul Nicolae Robu şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu, că el nu are nicio implicare în acest caz, pentru că nu a avut, ca viceprimar, atribuţii în domeniul patrimoniului oraşului.

"Am văzut că se tot spune în spaţiul public cum că am vreo legătură cu un dosar. (...) Este o manipulare deja suspectă. Nu am răspuns niciodată când am fost viceprimar al oraşului de domeniul patrimoniului oraşului. Lucrurile sunt cât se poate de clare", a afirmat premierul.

Reacţia oficială a DNA

Înregistrarea cu Laura Codruţa Kovesi difuzată de România TV conţine "fragmente" rostite de procurorul şef al DNA în mod public sau la diverse şedinţe, iar între acele declaraţii sunt intercalate sintagme care nu îi aparţin lui Kovesi, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

"Înregistrarea conţine fragmente care au fost rostite de procurorul şef în mod public ori la sedinţele de lucru cu procurorii unei secţii operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparţin şi care sunt menite să distorsioneze grav conţinutul celor spuse", a declarat, duminică seară, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Declaraţiile fostului preşedinte, Traian Băsescu

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a declarat în direct la postul RTV, referindu-se la înregistrările făcute publice cu şefa DNA, că „Laura Codruţa Kovesi este o eroare a justiţiei. Un asemenea dialog nu cred că ar fi fost posibil nici în anii '50. Un procuror nu ar zis atunci „vrem miniştrii, vrem inculpaţi”. Este clar că sunt judecători controlaţi de către SRI, prin arhiva SIPA. 

DNA-ul a devenit o instituţie spectacol. Codruţa Kovesi a sacrificat oameni, cariere, familii pentru succesul ei personal.

Trebuie totuşi să remarcaţi că ea nu a avut curajul să facă acest lucru în timpul mandatului meu.”

"Această înregistrare îmi confirmă un lucru, şi anume că oamenii politici sunt ţinte pentru doamna Kovesi. Am văzut afirmaţia hai să îl reducem pe primul ministru, e vorba de Grindeanu, am văzut afirmaţia că are nevoie de 3-4 miniştri, pentru că astea-s de răsunet, am văzut afirmaţia că hai să ieşim cu ceva şi hai ieşiţi cu Udrea, Ioana Băsescu. (...) Deci sunt canalele controlate care execută politicieni. (...) OUG 13 nu este singurul dosar în care doamna Kovesi s-a implicat direct, să controleze şi să aprobe tot ce trebuie ca să se ajungă la ţintă. Mai sunt dosare, eu mai ştiu cel puţin unul. (...) Femeia asta trebuie arestată pe loc. Trebuie încătuşată, trimisă la beci, unde a trimis atâţia oameni nevinovaţi, şi pe urmă procurorii care au fost obligaţi să facă dosare să vină martori. Au stat zeci de oameni politici importanţi în beciuri, pentru că doamna avea nevoie să iasă cu dosare răsunătoare", a adăugat fostul preşedinte al României.

Traian Băsescu a mai afirmat că în interiorul DNA sunt procurori care încep să se revolte şi că "s-au săturat să mai facă dosare la comandă".