Incendiu club Colectiv. Patriarhul Daniel, după patru zile de absenţă: „Să vină lumea la biserică, nu la club“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă Română a fost marele absent în peisajul celeimai mari tragedii postdecembriste, în care şi-au pierdut viaţa până acum 32 de tineri, au remarcat în ultimele zile mai mulţi lideri de opinie. Reacţia Preafericitului n-a întârziat când a venit vorba de critici şi a declarat că este vorba despre o atitudine ostilă faţă de Biserică.

Cele trei zile de doliu naţional care au urmat tragediei de la club Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa până acum 32 de tineri, în timp ce alţi 130 se luptă pentru viaţă în spitale, au fost marcate de un val de solidaritate nemainîtâlnit în România postdecembristă. Pe toată durata celor trei zile de doliu naţional a lipsit însă o voce: cea care trebuia să ne îndrepte privirea către Dumnezeu în aceste clipe de cumpănă.

Explicaţia Patriarhiei în legătură cu absenţa de la locul tragediei a Preafericitului Daniel sau a unui sobor de preoţi în aceste zile de doliu a fost aceea că „n-au fost invitaţi”. Abia ieri, în a patra zi de la tragicul eveniment, după ce societatea civilă a reproşat public Bisericii Ortodoxe Române (BOR) că a absentat în toate aceste zile, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă în faţa clubului Colectiv în memoria victimelor incendiului.

Devotamentul salvatorilor care au ţinut piept coşmarului de vineri seară, spiritul voluntar al cetăţenilor care au aglomerat centrele de transfuzii de sânge, marşul emoţionant al celor 12.000 de oameni care au transformat locul tragediei într-un templu al suferinţei şi rugăciunii, acoperit de mii de lumânări au reprezentat în primele zile de la tragedie singurul pansament al victimelor şi familiilor acestora.

Biserica romano-catolică, singura prezenţă religioasă

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a prezentat public regretele chiar în seara tragediei, iar a doua zi a vizitat locul incendiului şi răniţii la spital. Au aprins o lumânare în faţa clubului Colectiv reprezentanţii Casei Regale, mai mulţi ambasadori, iar luni seară chiar preşedintele Poloniei, aflat în vizită oficială în România. Tot luni, a aprins o lumânare şi arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu, care ne-a amintit pe loc că în tot acest peisaj a lipsit însăşi Biserica Ortodoxă Română.

„Ar trebui să ne fie ruşine nouă, tuturor, şi guvernelor, instituţiilor statului şi bisericilor că n-am schimbat ceva în ţara noastră în 25 de ani şi ne pare rău. Trebuie să le cerem iertare celor care au murit şi, după aceea, să ne rugăm. Cred că n-am lucrat îndeajuns, în 25 de ani, bisericile ca să schimbăm ceva în modul de a gândi, de a acţiona. Înghiţim foarte uşor neglijenţele, corupţia, minciuna, şmecheria şi acestea ni se par nimicuri. Circumstanţa ne-a arătat că acestea pot fi criminale”, a spus arhiepiscopul Ioan Robu, care s-a rugat la locul tragediei de la Colectiv.

Patriarhia: „Preotul nu putea veni neinvitat“

Gestul reprezentantului Bisericii Romano-Catolice a îndreptat imediat privirile către Patriarhia Română, iar reacţia a venit neîntârziat. În aceeaşi seară, invitat la o emisiune a canalului B1 TV, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a spus: „Preotul nu putea veni neinvitat. Cei care doreau, puteau să meargă la biserică şi să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ţine o mică slujbă. Preoţi au trecut în acea noapte pe acolo, dar nu se face rugăciune în context de haos şi de situaţie emoţionantă. Nu putem sfinţi ceva ce nu există. Nu se face slujbă într-un local. Rugăciunea se face într-un context, se face în biserică la Sfânta Liturghie”.

Întrebat cum se face totuşi că preoţii ajung să sfinţească maşini, dar nu merg la locul unei tragedii când este declarat doliu naţional părintele a replicat: „Maşina se sfinţeşte la solicitarea posesorului şi lângă lăcaşul de cult. Nu se autopropune preotul”. Cât despre absenţa Patriarhului Daniel la locul tragediei, părintele Constantin Stoica a precizat că Preafericitul s-a rugat la Sfânta Liturghie şi nu a umblat după imagine.

În plus, Patriarhul Daniel, care a participat marţi la slujba de înmormântare a femeii de serviciu care şi-a pierdut viaţa în incendiul de la club Colectiv, a avut o reacţie nervoasă la întrebările presei pe aceeaşi temă. „Dacă te duci, zice că de ce vin preoţii, dacă nu vin, de ce nu vin. Asta este atitudinea ostilă faţă de Biserică, notaţi. Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine ce e credinţa ortodoxă. Să vină lumea la biserică, nu la club”, a comentat Preafericitul.

Atitudinea BOR a stârnit furie

Atitudinea BOR în aceste clipe de grea încercare a atras oprobriul mai multor lideri de opinie. „Faptul că preşedintele director general al Godporaţiei BOR, Daniel, dă un comunicat şi aflăm că se roagă pentru morţi şi răniţi în cadru restrâns, la liturghie, nu mă abţin să-l consider o bătaie de joc. Cei care cred în el şi în ceea ce reprezintă au nevoie de rugăciunea patriarhului la vedere, ca să le întărească inimile, nu de comunicate şi slujbe secrete”, a scris jurnalistul Cristian Tudor Popescu într-un editorial.

Sociologul Mircea Kivu consideră că prin atitudinea sa, BOR demonstrează că este „departe de preocupările profunde ale societăţii, că nu ştie să fie lângă oameni”.

Omagiul unui preot român pentru eroii din Colectiv

La polul opus, unul dintre cei mai respectaţi români din diaspora, preotul Ioan Florin Florescu, le-a adus un omagiu tulburător lui Claudiu Petre şi Adrian Rugină, tinerii care au murit în incendiul din clubul Colectiv încercând să salveze vieţile altora rămaşi înăuntru.

Mesajul emoţionant a fost publicat pe blogul personal al teologului, intitulat Jurnal Scoţian. „Am fost şi la concerte de rock când eram tânăr, apoi a trebuit să o las pe fiică-mea să meargă, ba i-am cumpărat chitară electrică şi tobe, până s-a plictisit de rock şi a început să cânte la pian“, se prezintă preotul Florescu în epistolă.

Cunoscut în mediul academic pentru contribuţii importante în domeniile teologic şi filologic, Ioan Florin Florescu atinge în mesajul său şi opiniile deplasate ale altor teologi români, exprimate ulterior serii de vineri, 30 octombrie.

„Nu m-am gândit niciodată că fata mea ar fi putut să ardă de vie la un concert de rock sau pentru că s-a jucat cu bostanii, abia acum am aflat de la părintele Savatie că i se putea trage asta. Părintele nu are copii, dar are, aşa, ca prietenii lui Iov, explicaţii adânci pentru moartea copiilor şi definiţii subtile pentru Dumnezeu. Uneori e bine să nu ai copii. Eu nu ştiu în ce minţi aş mai fi fost acum dacă copilul meu ar fi murit ars de viu“, se confesează preotul român.

Finalul mesajului este dedicat exclusiv eroilor din clubul Colectiv: „S-au întors în foc de două ori pentru aproapele lor. Eu nu ştiu dacă m-aş fi întors măcar o singură dată. Ei au împlinit cea mai mare poruncă a lui Iisus: «nu este dragoste mai mare ca atunci când cineva îşi pune sufletul pentru aproapele lui». Eu nu sunt în stare să o împlinesc nici pe cea mai mică. Nu s-or fi jucat ei de-a lumina, dar sufletele lor curajoase s-au făcut cu totul lumină. Mă plec cu cutremur în faţa jertfei lor, ca şi cum ar fi intrat în foc să-mi salveze copilul. Când m-or urmări să mă arunce în foc demonii bostanilor, aş vrea să am şi eu curajul şi dragostea lui Claudiu şi Adrian“.