Formula 1 pe apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finalul sezonului estival înseamnă pentru cei care se vor afla pe litoral o întâlnire cu o competiţie care se va desfăşura în premieră în România. Lacul Siutghiol, din Mamaia, va găzdui

Finalul sezonului estival înseamnă pentru cei care se vor afla pe litoral o întâlnire cu o competiţie care se va desfăşura în premieră în România.

Lacul Siutghiol, din Mamaia, va găzdui în acest sfârşit de săptămână una dintre cele mai tari curse între bărci, Class One Romanian Grand Prix, întrecere organizată de Power Marine şi Primăria Constanţa.
Competiţia este rezervată ambarcaţiunilor de mare putere şi reprezintă echivalentul Formulei 1, dar pe apă. Costurile totale pentru o astfel de etapă se ridică la aproximativ două milioane de euro, primăria Constanţa contribuind şi ea cu 600.000 de euro.

Astfel, românii vor putea urmări cea de-a patra etapă a circuitului mondial Class One World Powerboat Championship, care se mai desfăşoară la Atena, Oslo, Doha sau Dubai. Acest sport este unul extrem de spectaculos şi angrenează bărci al căror motor ajunge până la 12 metri lungime. Ele cântăresc nu mai puţin de cinci tone şi sunt propulsate de motoare duble de 900 de cai putere. În aceste condiţii, vitezele la care ajung pot depăşi chiar 250 de kilometri pe oră.

Cartierul general Class 1 Romanian Grand Prix va fi situat pe malul Lacului Siutghiol, chiar lângă Hotelul Rex, unde va fi punctul de start şi de finiş al competiţiei. Locul a fost pregătit încă din primăvară: digurile au fost reparate, terenul a fost terasat şi betonat. Totodată, zona a fost racordată la reţeaua de alimentare cu apă şi energie electrică. Intrarea la acest spectacol pe apă va fi liberă, cu excepţia lojei VIP, organizatorii mizând pe o prezenţă totală de cel puţin 200.000 de spectatori.

Un şeic pe litoral

Nu mai puţin de 10 echipe internaţionale intră în această cursă şi vor concura pentru cel mai râvnit premiu din lume în domeniul bărcilor cu motor, Trofeul Sam Griffith. Printre acestea se numără nume celebre în circuitul Class One World Powerboat Championship. Echipele Chris Parsonage Racing, Giorgioffshore, OverWahe Racing, Quatar, Spirit of Norway Racing ori Ugland Offshore Racing îşi vor prezenta ambarcaţiunile pe litoralul românesc. Vedeta concursului de la Constanţa este şeicul Hassan bin Jabor Al-Thani, pilot la echipa Quatar, una dintre favoritele la cucerirea supremaţiei în cel mai tare show pe apă.

Program
Sâmbătă: pole position -
linia de start pentru
cursa de a doua zi

Duminică: Cursa - Ambarcaţiunile se întrec
pe parcursul a 19 ture a
câte şase mile marine