Fiul disidentului Gheorghe Ursu: „Sunt multe dosare-cheie ale fostei Securităţi în custodia SRI. Trebuie predate CNSAS”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Ursu Foto: epochtimes-romania.com

Foarte multe dosare-cheie ale fostei securităţi sunt încă în custodia SRI şi a existat un blocaj în predarea acestora la CNSAS, a declarat joi Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu.

 "Ne-am lovit de lipsa unor dosare esenţiale pentru rezolvarea acestor cazuri (privind revolta de la Braşov din 1987 şi Revoluţia din 1989 — n.r.). Deşi s-au transmis multe dosare de la SRI la CNSAS, au rămas foarte multe şi mai ales dosare-cheie încă în custodia SRI, care mi se pare că sunt deţinute împotriva legii. Nu ştiu din ce motiv şi nu vreau să intru în detaliile lipsei de comunicare, dar a existat un blocaj, un blocaj care sper că a fost acum sesizat, în sfârşit, sau luat în consideraţie de şeful SRI. Domnul Hellvig ne-a dat asigurări că va lua în discuţie şi va face cercetări serioase în privinţa dosarelor pe care le-am semnalat că lipsesc, că nu au fost predate CNSAS", a afirmat Andrei Ursu, la dezbaterea "Procesul comunismului. Probleme şi soluţii", organizată de Grupul pentru Dialog Social şi Revista "22", citat de Agerpres.

El a spus că a primit asigurări şi de la conducerea CNSAS că va continua cu mai multă fermitate să ceară dosarele torţionarilor. În opinia acestuia, "CNSAS ar trebui să primească toate cele 80.000 de dosare ale fostei securităţi. "Aceste dosare ar trebui predate, pentru că s-a demonstrat că lipsesc. Zeci volume de dosare de anchetă, planul de acţiuni, de sinteză care arătau acţiunile securităţii între 16 şi 22 decembrie lipsesc", a menţionat Ursu.

Scrisoare către Klaus Iohannis

El a susţinut că i-a scris preşedintelui Klaus Iohannis pentru a-i solicita ajutorul în medierea predării tuturor dosarelor de la SRI la CNSAS, "inclusiv a bazelor de date cu indicativele tuturor dosarelor în custodia securităţii".

Andrei Ursu a subliniat că este un moment important pentru rezolvarea acestor dosare, având în vedere că aşteaptă demult să se facă dreptate pentru victimele comunismului.

"În aceste dosare s-au făcut mari progrese şi, cred eu, sunt aproape de finalizare. Sunt foarte multe probe, mărturii, analize balistice, documente care atestă vinovăţia securităţii, care a fost principalul instrument de opresiune a regimului comunist, deşi s-au încercat diversiuni pentru a evita cumva vinovăţia securităţii, mai ales la Revoluţie şi pe cazul Braşov, fie în cazuri de disidenţă", a adăugat Ursu.

Despre cazu tatăului său

El a vorbit despre cazul tatălui său, disidentul Gheorghe Ursu, asasinat în detenţie. „Vreau să aduc la zi cazul tatălui meu, uciderea prin tortură a lui Gheorghe Ursu. Este o cauză care se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, au fost deja de un an tergiversări procedurale. Pentru că era o cauză delicată, au trimis-o la Curtea de Apel Bucureşti. A început în sfârşit procesul şi ieri a fost o şedinţă la care au venit pentru prima dată martori", a spus Andrei Ursu.